Через нові правила експорту зерна варто чекати на затримки поставок — думка

Ймовірно, у березні, коли закон 8166-д набере чинності, можуть початися затримки агроекспорту. Продукцію на кораблях і у вагонах не зможуть замитнити, бо брокери не знатимуть, що робити, та шукатимуть інструкції.

Про це розповіла фінансовий директор української торговельної компанії «Біоенерджі-Вінниця» Катерина Хохотва у матеріалі: «‎Повернення валютної виручки від експорту агропродукції: перші прогнози щодо законопроєкту 8166-д»‎ на Elevatorist.com.

«Тут все залежить від держави: наскільки відповідні органи дійсно підготуються до імплементації закону, напишуть інструкції, хто є податковим агентом: банк, брокер чи сама компанія... Тобто, наскільки нас навчить держава, як це має працювати», — каже фінансовий директор.

Зазначається, що експортні операції, зазвичай, зменшуються, починаючи з другої половини сезону — це березень, квітень, травень. Але на початку нового сезону, коли на продаж піде більше пшениці, проблеми з лімітом можуть виникнути у всіх учасників ринку.

«У великих компаній, і в нас у тому числі, можуть з'явитися проблеми, наприклад, в липні. Після того, як прийде врожай пшениці, ми захочемо проекспортувати, а ліміт наш порахується з січня-лютого. Якщо буде маленький об'єм експорту у березні-квітні, то можна потрапити в ситуацію, коли доведеться просити контрагентів про передплату. Або обмежити себе в якомусь бізнесі», — зазначила Катерина Хохотва.

За словами експерта, об’єктивно не можна сказати, що рамки цього ліміту дуже вузькі, але компаніям потрібно буде відстежувати їх і підлаштовувати під них свої бізнес-операції.

Читайте також: «Хочеш ПДВ — давай валютну виручку. Нові правила експорту зерна‎»‎

Нагадаємо, опублікована схема легалізації кешового зерна при експорті з України.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus