Ціна на соєвий шрот наближаються до найвищого рівня за 9 років через посуху в Аргентині

Близька позиція чиказького соєвого шроту досягла $504,20 за т. На Аргентину припадає 39% світових поставок.

Про це повідомляє Сlarin, пише Мінагрополітики. 

Аргентина є найбільшим у світі експортером соєвого шроту та олії. Зменшення наявності сої та небажання виробників продавати з уже всім відомих причин продовжують скорочувати обсяги переробки на внутрішньому ринку. Найбільший ефект від цього скорочення стосується ринку соєвого шроту, враховуючи низьку спроможність країн-імпортерів замінити Аргентину. На Аргентину, Бразилію та США припадає 85% світової торгівлі соєвим шротом, а лише на Аргентину — 39%.

Обсяг переробки сої в Аргентині за підсумками року становив 38,5 млн т у 2022 році проти 42,4 млн т у 2021 році. У випадку соєвого шроту виробництво впало з 30,9 млн т за 12 місяців до грудня 2021 року до 27,8 млн т за 12 місяців до грудня 2022 року.

Цьогорічний низький урожай повинен підтвердити ідею скорочення переробки та меншої пропозиції соєвого шроту Аргентиною на ринку протягом 2023 року. У цьому сценарії Бразилія може стати рішенням, яке може нести премії та маржу.

До 2023 року переробка сої в Бразилії зросте, враховуючи інвестиції, зроблені за останні два роки, і заплановане збільшення програми біодизеля, поки нічого не визначено. За цим сценарієм Бразилія збільшить переробку на 2,7 млн тонн, до 51,5 млн тонн, а експорт борошна зросте на 1,8 млн тонн, до 20,7 млн. Навіть за такого зростання все одно залишиться незаповнена прогалина.

Читайте також: «‎Двічі втратити бізнес на Сході України і почати все з нуля на Заході: історія одного з найбільших зернових трейдерів Луганщини»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus