Заборона на імпорт української агропродукції призвела до дефіциту соєвого шроту у Польщі — ВАР

Заборона на імпорт української агропродукції викликала дефіцит та ажіотажний попит на соєвий шрот у Польщі.

Про це повідомляє «Всеукраїнська аграрна рада».

Зараз Польща дозволила поставки соєвого шроту, однак українські постачальники вже відправили шрот до інших країн. Через це ціни на сою в Україні зросли за минулий тиждень.

«Ціни на соєвий шрот у Польщі підскочили на 30-50 $/т на споті, оскільки на заводах виник дефіцит. Польські компанії розраховували на українську продукцію, але шрот не доїхав через неочікуване введення заборон низкою країн ЄС, в тому числі Польщі. Українські постачальники, не розуміючи ситуацію, швидко перезаключили контракти і спрямували вантажівки зі шротом на Угорщину та інші європейські країни ЄС, які не ввели заборони на поставки», — йдеться у повідомленні. 

Станом на 9 травня ціни на українську сою на умовах СРТ-завод зросли з 16-16,7 тис. грн/т до 17,2 тис. грн/т. Позначки можуть сягнути рівня 17,7 тис. грн/т, але на початок червня стабілізуються до 17-17,5 тис. грн/т.

Нагадаємо, зернова асоціація Угорщини виступила проти рішення уряду про заборону імпорту сільгосппродукції з України. В асоціації вважають, що такі обмеження призведуть до дефіциту зерна на внутрішньому ринку Угорщини та зростання цін в Євросоюзі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus