Тиск на зерновий ринок Польщі більше чинить Бразилія, ніж Україна — думка

До блокади українських портів, у високий сезон Україна могла проекспортувати за місяць 10-кратний річний експорт польської кукурудзи. Тому говорити про конкуренцію цих двох країн неможливо.

Таку думку висловив представник компанії LNZ Group Володимир Корчун під час на конференції «АгроТрансформації 2023», пише Kurkul.com.

За його словами, поки існує фактор обмеження логістики через українські порти, на подальший розвиток світових цін кукурудзи, зокрема і в Польщі, більший тиск чинитиме врожай в Бразилії.

«Навіть зараз кількість зерновозів сусідніх країн, а саме Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії разом взятих менша, ніж є в України. Україна грає ключову роль на світовому ринку. Так працює ринок і від цього нікуди не дітись», — зазначив він.

Володимир Корчун також додав, що значну частину прибутків українських фермерів «з’їдає» логістика. В результаті фермер з внутрішньої ціни в $160/т отримує $120/т, що нижче вартості вирощування. При цьому польський фермер продає кукурудзу по $220/т.

«Тому говорити, що українському фермеру живеться краще, ніж польському недоречно. Бо в наших фермерів зараз стоїть одна умова — вижити», — підсумував він.

Нагадаємо, протягом лютого польські фермери влаштовували акції протесту на кордоні з Україною, через те, що українське зерно нібито обвалило внутрішні ціни в Польщі, і фермери змушені працювати собі у збиток.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus