Попри нарощування імпорту та стабілізацію виробництва, очікується нестача селітри в сезон — Barva

Імпортери закуповували селітру раніше по вищій світовій ціні, а різке скорочення вартості товару від Ostchem (Group DF) робить його більш привабливим для споживачів. Водночас відвантаження потрібно чекати тривалий час через черги на заводах. При цьому дорожчий імпортний продукт зазвичай є в наявності.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com

«Варто зазначити, що на ринку з’являється багато пропозицій дешевшої імпортної селітри, однак фактично товар поза межами країни. Тому є великі ризики, що продукт може прибути в господарство невчасно. Поки що незрозуміло, за якими цінами будуть продавати селітру торгові компанії, які придбали товар у Ostchem ще в лютому по більш високих цінах‎»‎, — говорять експерти.

Зазначається, що з початку року ціна на селітру у Ostchem впала найбільше серед всіх азотних добрив — на 23% і наразі становить 28 500 грн/т, СРТ. При цьому товар залишається на 6% дорожчим за карбамід в перерахунку на діючу речовину. ВАС з початку року подешевшала на 14% і наразі рекомендована ціна складає 25 000 грн/т, СРТ. 

Польська селітра від різних виробників подешевшала до 32 200 грн/т на кордоні. Вартість Saletrosan 26 та 30 не змінилась — 29 400 грн/т та 31 900 грн/т відповідно. Болгарська селітра подешевшала до 33 000 грн/т в Ізмаїлі. Новинка на ринку — селітра з США подешевшала до 34 400 грн/т на польському кордоні. 

Також на кордоні з Польщею можна придбати узбецьку та казахську селітру. Залишки завезеної ще минулого року грузинської селітри пропонуються по 36 500 грн/т на складах.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com

Читайте також: «‎Тарас Іващенко: Ситуація з азотом критична, Україна буде забезпечена на 30%»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus