Український бізнес закликав міжнародних партнерів продовжити «зернову угоду» та додати до неї ще один порт

Український бізнес закликав Організацію Об’єднаних Націй і Туреччину забезпечити вільне торговельне судноплавство в Чорному морі та продовжити «зернову угоду» ще на рік.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

До того ж, український бізнес просить включити до «зернової угоди» Миколаївський морський порт, а також порти та термінали, що розташовані в Бузько-Дніпровському каналі.

Так, ЄБА, Американська торгова палата в Україні та асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» стверджують, що російські інспектори Спільного координаційного центру (СКЦ) систематично затримують перевірку суден, які прямують Босфором до/з українських портів.

«Міжнародні ланцюги постачання продовольства та глобальна продовольча безпека, включаючи світові ціни на продовольство та рівень голоду, знову опинилися під значною загрозою через штучне скорочення обсягів експорту українських зернових та олійних культур російською стороною», — йдеться у повідомленні.

На думку українських бізнесменів, загальний обсяг експорту зерна міг би бути на 30–40% більшим, якби «зернова угода» працювала злагоджено та на повну потужність.

Читайте також: Постачання «‎зерновим коридором»‎ впало на третину — профільна асоціація

Крім того, представники українського бізнесу закликають ООН і Туреччину вплинути на роботу інспекторів при СКЦ для прискорення руху суден з українським зерном та ліквідувати черги.

Нагадаємо, що Миколаївські порти на 90% готові приєднатися до «зернової угоди‎», але росіяни мають дати на це згоду.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus