Падіння валового збору врожаю означатиме розвал трейдерського напрямку — думка

Зменшення обсягів агровиробництва основних культур до 40 млн т означатиме повний розвал трейдерського напрямку, всієї інфраструктури та логістики, вважає голова наглядової ради групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян, пише «Фокус».

«За моїми прогнозами, ще через рік-півтора агросектор очікують важкі часи, аж до зупинки. Порти будуть на межі банкрутства, виживуть найсильніші», — пояснює він.

З початком війни трейд повністю зупинився, говорить Рафаель Гороян. Виходом із ситуації для компанії стало відвантаження з портів «Рені» та «Ізмаїл» на Дунаї.

«Зараз робимо відвантаження через «велику воду». І найголовніша проблема у трейдингу сьогодні — це Босфор, де відвантаження контролює російська комісія, яка саботує вивіз товару за кордон. Такими темпами всі залишки, які накопичилися за два роки, ми вивозитимемо ще рік-півтора», — говорить власник компанії.

Логістика української агропродукції під час війни (клікніть для збільшення зображення)

За його словами, єдиний перспективний напрямок — агровиробництво. ГК «Прометей» інвестуватиме в нього, щоб зберегти свою прибутковість.

Нагадаємо, що USDA у березневому звіті підвищило свій прогноз експорту кукурудзи з України у сезоні 2022/23 до 23,5 млн т.

Наталія Кисельова, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus