Австрія не буде екстрадувати Бахматюка до України

Кримінальний суд Відня відмовив в екстрадиції засновника агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка до України на запит української прокуратури у справі по VAB Банку.

Про це бізнесмен повідомив агентству «Інтерфакс-Україна».

«Австрійський суд своїм рішенням, винесеним відповідно до частин 1 та 2 статті 19 закону Австрії про екстрадицію та взаємну правову допомогу, не лише визнав вимогу української прокуратури про екстрадицію мене незаконною, а й назвав її, дослівно цитую, «неприйнятною», заявив Бахматюк.

За його словами, слухання справи про екстрадицію розпочалося наприкінці минулого року, остаточне рішення суд виніс у січні, австрійська прокуратура відмовилася від оскарження. Справа набула чинності 6 лютого і офіційно надійшла до української прокуратури минулого тижня.

До того ж, Бахматюк допускає, що повторний запит на його екстрадицію у зв'язку з нещодавнім рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС) цілком можливий. Бізнесмен висловив упевненість у необґрунтованості звинувачень і у своїй правоті в цій справі.

«Не секрет, що відкриття цих беззмістовних справ НАБУ проти мене було безпосередньо пов'язане з попереднім керівництвом НАБУ. Дуже хочеться сподіватися, що з обранням нового керівника НАБУ відбудуться зміни у підходах до організації роботи бюро», — зазначив бізнесмен.

Бахматюк додав, що він готовий до співпраці зі слідством та сподівається, що об'єктивність та справедливість переможе. Він також зазначив, що розслідування і те, що він не може повернутися в Україну негативно позначаються на роботі агрохолдингу UkrlandfarmingЗа його словами, дії НАБУ стали однією із причин скорочення чисельності співробітників агрохолдингу з початку повномасштабної війни росії проти України на 7 тисяч працівників до 13.

Нагадаємо, раніше Олег Бахматюк, заявив, що його заочний арешт, рішення про який ухвалив ВАКС, є порушенням міжнародного права. ВАКС заочно арештував його у справі про надання хабара ексголові ДФС Насірову та його раднику. Про це повідомила САП, однак у самому повідомленні ім'я заочно заарештованого не вказане.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus