У лютому зменшилася кількість суднозаходів до портів Великої Одеси

Кількість заходів суден під завантаження агропродукцією до портів Великої Одеси скоротилася. Спільний координаційний центр (СКЦ) у Стамбулі в лютому проінспектував тільки 71 судно. Це на 17 суден менше, ніж у січні.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

«Така негативна динаміка є наслідком системної деструктивної політики росії, яка направлена на гальмування інспекції суден в територіальних водах Туреччини. Зокрема, всі сторони СКЦ, в тому числі рф, узгоджують проведення від 9 до 12 інспекцій на добу. Однак, російські інспектори без пояснення причин виконують не більше 6. Після цього російські інспектори припиняють роботи, унеможливлюючи роботу інспекторів Туреччини ООН та України», — йдеться у повідомленні.

До того ж, стала системною зупинка інспектування після 15:30, хоча офіційний робочий день інспекторів триває протягом світлового дня.

За даними міністерства, російська сторона, всупереч процедурам СКЦ, вимагає перевірки суднових документів, які не мають жодного стосунку до предмету самої перевірки. Таким чином рф затягує тривалість інспекції судна. В лютому провели лише 149 інспекцій (в січні 173) при запланованих 296. Така тенденція зберігається і в березні.

«Окрім цього, результатом таких дій є стабільна черга суден (від 120 до 140 суден), а українські порти стикаються з проблемою дефіциту нового флоту під завантаження. Сьогодні 86 суден, які прямують під завантаження, очікують інспекцію в територіальних водах Туреччини», — зазначають у міністерстві.

Нагадаємо, Туреччина вестиме переговори про продовження «зернової угоди» на 120 днів, а не на 60 днів, як того хоче росія.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus