Завдали майже 30 млн збитків — САП викрила чергову «зернову схему»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оголосила підозри чотирьом особам у заволодінні понад 28,5 млн гривень державного підприємства «Дослідне господарство «Ставидлянське». Вони продавали пшеницю та соняшник за заниженими цінами.

Про це повідомляє пресслужба САП.

Зокрема, організатором злочинної схеми правоохоронці вважають заступника директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України».

«За даними слідства, маючи значний досвід роботи у сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією та широкі зв’язки в НААН, заступник директора центру у співучасті з іншими особами вирішив заволодіти грошовими коштами одного з держпідприємств, що входили до структури академії», — повідомляють в САП.

Службовці «Ставидлянського» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшника з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю.

На Київщині судитимуть директора держпідприємства, який продавав соняшник та кукурудзу за заниженими цінами
Читати також

Заступник директора НІАЦ шукав підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купували б продукцію вже за ринковими цінами. Він відкрив банківські рахунки та займався обготівкуванням отриманих коштів та їх розподілом між співучасниками.

У підсумку реалізація згаданої схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн.

Дії фігуранта кваліфіковані за ч. 3 ст. 27 (організація вчинення злочину) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Станом на цей час місце перебування посадовця не встановлене.

Іншими підозрюваними є директор і головний бухгалтер ДП «Ставидлянське» та директор приватного товариства, їх затримали.

Працівникам держпідприємства та директору ТОВ інкриміноване вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. Останньому також інкримінована ч. 2 ст. 27 (співучасть у кримінальному правопорушенні) ККУ.

Нагадаємо, Служба безпеки ліквідувала корупційну схему в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з компаній, які експортують українську агропродукцію «зерновим коридором».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus