На пріоритетне розмінування сільгоспземель в Україні потрібно $1,5 млрд — ЕВА

Пріоритетне розмінування сільськогосподарських земель в Україні коштуватиме $1,5 млрд. Йдеться про 470 тис. га потенційно забруднених земель.

Такі дані наводить Світовий банк, пише Європейська Бізнес Асоціація (EBA).

За даними державних органів, 174 тис. км2 (30% території) є потенційно небезпечними через замінування. Водночас Міноборони налічує 349 ймовірно забруднених та забруднених територій, на половині яких розташовуються землі сільськогосподарського призначення. 

«Очевидно, що така складна ситуація із замінуванням земель ставить суттєву загрозу роботі аграрного бізнесу, створює ризики для життя аграріїв, призводить до втрати інвестицій та можливостей для модернізації агросектору», — зазначають в Асоціації.

Спочатку обстежуватимуть землі, де вирощуються овочеві культури, друга черга — рілля та зернові культури, третя — усі інші землі сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, у міністерстві економіки пропонують створити державну структуру, яка займатиметься питаннями гуманітарного розмінування в Україні. Це допоможе прискорити розмінування сільгоспземель, що дозволить українським аграріям раніше розпочати їх використання. 

Виконано за допомогоюDisqus