У сезоні 2022 попит на рукави для зберігання зерна зріс у 2 рази — експерт

У сезоні 2022 попит на рукави зріс у 2 рази. Загальний об’єм врожаю, що зберігається в рукавах компанії «Планета Пластик», становить 5 млн т, більша частина цього об’єму — це кукурудза.

Про це розповів директор ТОВ «Планета Пластик» Костянтин Ващенко, в матеріалі «Кукурудза: про тенденції у вирощуванні, ціни та технології (частина 1)» на Kurkul.com.

Засукати рукава і діждатися кращих цін.
Плюси і мінуси зберігання зерна в рукавах
Читати також

Він зазначив, що у порівнянні з будівництвом зерносховищ, зберігання зерна в рукавах потребує мінімальних інвестицій. Гроші потрібні лише на купівлю недорогого обладнання та рукавів.

До того ж, рукави можуть зберігати зерно прямо в полі, не потрібно перейматися нестачею транспорту для вивезення продукції з-під комбайна, є можливість роздільного зберігання відсортованого зерна. Полімерні рукави дають можливість продати ту ж кукурудзу дорожче, аніж у сезон жнив. 

«На сьогодні вартість зберігання кукурудзи в зернових рукавах від «Планета Пластик» становить $2,25/т. Це разові витрати, і вони не залежать від терміну зберігання. Зберігання однієї тонни кукурудзи на елеваторі протягом 6 місяців коштуватиме приблизно $15/т. За 12 місяців потрібно заплатити вже $30/т, коли в рукаві — все ті ж $2,25. Тому очевидно, що в рукавах зерно зберігати вигідніше», — розповів директор ТОВ «Планета Пластик». 

Гарантійний термін експлуатації рукава, виробленого ТОВ Планета Пластик, складає 24 місяці — 12 місяців складського зберігання виробу та 12 місяців у завантаженому рукаві. Але теоретично термін використання може бути й довшим. 

Нагадаємо, єдиний в Україні виробник полімерних рукавів для зберігання зерна «Планета Пластик» відновив свою роботу після російських обстрілів. Компанія планує виготовляти полімерні рукави для сезону 2023.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus