Черкаський Азот зменшив випуск селітри та карбаміду на користь КАС, однак черги на закупівлі сягають травня — Barva

Черкаський «Азот», що входить до OSTCHEM (азотний холдинг Group DF Дмитра Фірташа) знизив випуск селітри та карбаміду на користь КАС і виробляє продукт на максимальних потужностях. Однак черги за заводським продуктом все одно вже сягають травня.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

«КАС наразі найпопулярніше азотне добриво. Як і по іншим продуктам, закупівлі КАС відкладались, однак по гранульованим активність була вищою. Зимою попит на рідкі добрива зазвичай нижчий через особливості зберігання та транспортування. Крім того, були певні побоювання щодо обстрілів резервуарів, оскільки деякі розташовані на колишніх нафтобазах», — зазначають аналітики.

Читайте також: Борг Черкаського Азоту Фірташа виставили на продаж

Завищені ціни на КАС та відсутність вільних обігових коштів також стримували закупівлі. На ринку створився відкладений попит, а обвал ціни від Остхему дав дуже сильний поштовх продажам. При цьому товару не так багато на ринку.

  • Рекомендована ціна на КАС-32 від Остхему залишилась на рівні 19 тис. грн/т, СРТ.
  • ДніпроАзот продовжує скорочувати ціни, однак не так сильно, як Остхем. Ціни на КАС-32 та КАС-28 знаходяться на рівнях 24 тис. грн/т та 20 тис. грн/т.
  • Гросдорф знизив ціни марок КАС-32, КАС-30 + 1S, КАС-26 + 4S  до 18,5 тис. грн/т, 18 тис. грн/т та 15,5 тис. грн/т.
  • Ціни від Фрея хоч і знизились, однак наразі виглядають доволі високими порівняно з іншими українськими виробниками; КАС-32, КАС-30, КАС-28, КАС-26 + 2S пропонуються по 24 тис. грн/т, 24 тис. грн/т, 23 тис. грн/т, 23,2 тис. грн/т.
  • Туркменську КАС-32 вже можна придбати по 19,4 грн/т, FCA Сарата.
  • Польські КАС-32 та КАС-28 пропонувалися по 25 тис.грн/т та 22,5 грн/т з доставкою.

За прогнозами аналітиків, попит на КАС залишатиметься досить високим як мінімум до початку травня. Імпорт збільшуватиметься, а ціни будуть більш низькими, завдяки зниженню світових цін. Скорочення цін на карбамід і селітру дасть змогу «неіндустріальним» виробникам знижувати ціни на КАС, які будуть змушені йти на поступки, щоб розпродати товар перед міжсезонням.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus