росія в черговий раз заблокувала роботу «зернового коридору»

У понеділок, 17 квітня, російська сторона знову заблокувала інспекції суден в територіальних водах Туреччини.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«З 10 квітня російська сторона в Спільному Координаційному Центрі (СКЦ) м. Стамбул в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують їх власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що повністю протирічить умовам Ініціативи та неприйнятно для України», — йдеться у повідомленні міністерства.

В результаті вже вдруге за 9 місяців роботи «зернового коридору» не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна.

Читайте також: «Зерновий коридор» не ефективний, але добре, що він взагалі є — гендиректор HarvEast

У міністерстві зазначають, що з квітня 2023 року російські представники СКЦ намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що братимуть участь в Ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту «Південний».

«Україна категорично відкидає чергові вимоги росіян и виступає проти втручання в діяльність українських портів», — додали в міністерстві.

Нагадаємо, у вівторок, 11 квітня, росія фактично заблокувала роботу «зернового коридору».

Виконано за допомогоюDisqus