У нас застрягло 200 вагонів з зерном на польському кордоні — Агросем

Ще до рішення польського уряду про заборону імпорту української сільгосппродукції, була вказівка не розмитнювати український товар. І зараз увесь товар, який не був розмитнений, намагаються завернути назад в Україну. Це критична ситуація і ніхто на це не розраховував.

Про це ефірі Єдиного телемарафону новин розповів керівник департаменту міжнародного трейдингу з агропродукції «Агросем» Денис Мараренко.

За його словами, зараз 200 вагонів компанії стоять на кордоні як на вузькій, так і на широкій колії.

«Вантажі на кордоні стоять  і автомобілі, і вагони. Не перший день стоять. Ще до цього рішення. Вже декілька тижнів. Час ветеринарного контролю, який проводить Польща, штучно створений і штучно затримується проходження контролю. Раніше це було 4 години на весь потяг, а зараз це 4 дні і більше. Тобто все зроблено для того, щоб бажання вести через західні кордони відпало у експортерів. Бо всі контракти злітають і ніхто не розраховує на те, що так довго буде проходити ветконтроль», — говорить Мараренко.

Він зазначив, що через Молдову товари рухаються і проблем немає. Транзит через Угорщину також працюв, принаймні до цього часу.

Читайте також: Угорщина не обмежуватиме транзит українського зерна через свою територію

«Через три переходи польські в основному експортувалася продукція. Для цього були побудовані перевантажувальні термінали як українською, так і польською стороною були збільшені потужності в портах Польщі саме для транзиту нашої продукції. І найбільший відсоток був саме через польські кордони», — додав Мараренко.

Нагадаємо, польський уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. Пізніше про таке ж рішення повідомили Угорщина і Словаччина.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus