Українська компанія подала позов в GAFTA на мультинаціонального зернотрейдера

Компанії «Біоенерджі-Вінниця» довелось звернутись в арбітраж GAFTA проти мультинаціональної компанії, котра відмовилась приймати зерно посилаючись на форс-мажор.

Про це в інтервʼю Latifundist.com розповів генеральний директор компанії Кирило Злочевський.

«Ми продали зерно на польську дочку цієї компанії. Контракт заключили по цінах до введення заборони експорту з України. Частина вагонів перетнула кордон, інша — не встигла, бо Польща заборонила імпорт нашого зерна. Оскільки товар довго стояв, він частково зіпсувався. Треба було робити реімпорт, платити експедиторам, брокерам, державі аби загнати товар, що вже перетнув український кордон з Польщею, повернути назад. При реімпорті ти платиш ПДВ. Тобто ми ще не отримали відшкодування, а вже маємо заплатити за товар так, наче його вже отримали», — пояснює Кирило Злочевський.

Мультинаціональна компанія відмовилась купувати товар, апелюючи до форс-мажору. Як показує практика кейсів GAFTA, апелювати до форс-мажору пов'язаними з державним регулюванням експорту, може лише постачальник, зазначає Злочевський.

Читайте також: Зерновий коридор «всьо», а ваше зерно застрягло в портах. Чи є це форс-мажором?

«Чи була опція, у європейсього покупця виконати контракт попри імпортний бан? Звісно, навіть після заборони експорту в Польщу, зернові могли бути транзитом направлені до країн Прибалтики, або Німеччини, Італії і тд. Крім того, завжди можна вийти з контракту сплативши вошаут. Попри контрактні зобов'язання, Покупець переклав відповідальність на Польський уряд. Цікаво, яке рішення прийме арбітр. Якщо нашу користь, то можна припустити, що це буде прецедент», — додав Злочевський.

Нагадаємо, «дочки» глобальних зернотрейдерів можуть бути причетними до експорту українського «чорного» зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus