Польща призупиняє транзит українського зерна через свою територію

Польський уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту в/та через територію Польщі (в тому числі транзитом) сільськогосподарських товарів з України. 

Відповідне розпорядження опублікував міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда.

«Згідно з директивним рішенням Ради міністрів, я щойно підписав розпорядження про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України», — написав Буда.

До переліку заборонених продуктів увійшли зернові, молоко, яйця та м'ясо птиці.

Лідер керівної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що заборона вводиться на імпорт зерна та десятків інших видів продуктів харчування з України до Польщі.

«Ми розуміємо, що у польських фермерів склалась складна ситуація, проте наголошуємо, що зараз найскладніша ситуація у фермерів України. Саме на території України йде війна, саме українські фермери зазнають колосальних збитків від війни росії проти України, і саме українські фермери гинуть на своїх полях від російських мін. При цьому українські агровиробники з розумінням ставляться до потреб польських колег, сподіваються на взаєморозуміння та очікують конструктивного діалогу для прийняття узгодженого рішення», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

За його словами, чергова зустріч з польськими колегами, щоб врегулювати це питання, відбудеться 17 квітня.

Читайте також: Румунські фермери вимагають заборонити імпорт та транзит зерна з України

Нагадаємо, Польща припинить закупівлю українського зерна до 1 липня 2023 року через проблеми з цінами на внутрішньому ринку. Зокрема Україна не експортуватиме до Польщі пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику.

Виконано за допомогоюDisqus