Брюссель готується ввести обмеження на імпорт зерна з України до п’яти сусідніх держав

Брюссель планує ввести обмеження на імпорт українського зерна до п’яти сусідніх з Україною держав, піддавшись тиску з боку Польщі та Угорщини після того, як вони вжили односторонніх заходів, щоб заспокоїти місцевих фермерів.

Про це пише Financial Times.

У листі до лідерів Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ці кроки будуть «негайно протидіяти» погіршенню ситуації для їхніх виробників пшениці, кукурудзи, олійних культур і насіння соняшнику.

Читайте також: Важливо не пропустити момент, коли Єврокомісію дотиснуть і вона обмежить імпорт зерна з України — Трофімцева

Обговорювані кроки заборонять імпорт цих продуктів до червня в чотири країни-члени ЄС, що межують з Україною, а також в Болгарію, за винятком реекспорту в інші країни-члени ЄС або частини світу, сказав високопоставлений чиновник ЄС.

«Цей крок є спробою врегулювати низку односторонніх кроків групи східноєвропейських держав-членів, які кинули виклик основним повноваженням ЄС щодо торговельної політики», — пише видання.

Після зустрічі з п’ятьма країнами в середу ввечері комісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс і комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявили, що вони розглядають «швидке рішення».

«Ми підкреслили важливість швидкого застосування спільного підходу ЄС, а не односторонніх рішень, щоб уникнути численних заборон і рішень, які ставлять під загрозу внутрішній ринок», — сказали посадовці у спільній заяві.

У своєму листі президент Єврокомісії зазначила, що Брюссель розслідує ситуацію щодо інших «чутливих продуктів» після запиту Польщі, яка також заборонила імпорт м’яса.

«Значна частина українського зерна, що надходило до блоку, залишалася в сусідніх країнах і знижувала ціни на місцевому рівні. ЄС хоче продовжити торговельний режим військового часу з Україною, коли він закінчиться, але переглянута версія матиме сильніші положення, які дозволять ЄС швидше вживати заходів для «захисту» власного ринку в майбутньому», — йдеться у листі фон дер Ляєн.

Брюссель організує колони вантажівок, поїздів і барж для транспортування зерна до портів, звідки його можна буде відправити до країн, які цього потребують, сказав інший посадовець. Це також збільшить пропускну здатність річки Дунай.

Багато комерційних трейдерів відмовляються платити за цей транспорт, оскільки він коштує дорожче, ніж традиційна морська торгівля через Чорне море.

Нагадаємо, Європейська комісія планує виділити ще 100 млн євро для фермерів, які постраждали від напливу українського зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus