Важливо не пропустити момент, коли Єврокомісію дотиснуть і вона обмежить імпорт зерна з України — Трофімцева

Україна має адвокатувати, що ніяких тарифних бар’єрів чи кількісних обмежень по експорту зерна до Євросоюзу не може бути. 

Про це в інтерв'ю Latifundist.com розповіла посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ольга Трофімцева.

За її словами, українська сторона готова співпрацювати і робити все, щоб українське зерно, яке йде транзитом через Східну Європу, дійсно не осідало на внутрішньому ринку. 

«Бо як тільки починаються мінімальні претензії до українських експортерів агропродукції, відразу випливають лобістські історії на кшталт — якість зерна не відповідає стандартам. Мені на думку відразу спадає історія із внесенням нас в чорний список з органічною продукцією. Ми потрапили туди на пустому місці і не через нашу провину. Тим не менш, допустили таку ситуацію. Тому зараз не повинні пропустити той момент, коли Європейську комісію дотиснуть і вона обмежить імпорт зерна, олійних чи м’яса птиці з України», — говорить Трофімцева.

Вона зазначила, що на політичному рівні необхідно співпрацювати як з Брюсселем, так і всіма національними гравцями. 

Читайте також: В Угорщині знищили партію українського зерна, в якій виявили забруднення

Трофімцева додала, що європейські аграрії відносяться із засторогою до можливого вступу України в ЄС.

«Тому наша задача зараз — проводити системну інформаційну роботу. Бути у постійному діалозі  з європейськими фермерами. Ми повинні донести до тих же польських фермерів, що в багатьох речах ми не конкуренти їм», — сказала Трофімцева.

Нагадаємо, Польща припинить закупівлю українського зерна до 1 липня 2023 року через проблеми з цінами на внутрішньому ринку.  Зокрема Україна не експортуватиме до Польщі пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику.

Виконано за допомогоюDisqus