росія не погоджує інспекції суден, які йдуть до Південного, бо не працює аміакопровід — Васьков

Останнім часом російська сторона майже не погоджує проведення інспекцій суден, які прямують до порту Південний.

Про це в інтерв'ю Latifundist.com розповів заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков

«Ця інформація доступна на сайті АМПУ і кожен може це побачити. Чому Південний? Як усно заявляють представники рф в СКЦ, це пов’язано з тим, що не працює аміакопровід Тольятті-Одеса. Ми зробили офіційний запит в секретаріат СКЦ, але відповіді досі не маємо. Але факт є факт: у щоденному плані реєстрації та інспектування викреслюються судна, що прямують до порту Південний», — говорить Васьков.

Він додав, що наразі так званий «квотний принцип» в портах не працює. Є лише режим живої черги. На сайті АМПУ опубліковані три черги до кожного з портів — Одеси, Південного та Чорноморська. І кожного дня ООН, Туреччина та Україна подають на інспекції судна відповідно до живої черги. 

Читайте також: За два тижні дедлайн «зернового коридору». Що буде, якщо рф його не продовжить?

«За яким принципом працювати далі, коли поновиться ефективна робота коридору, ми будемо обговорювати з ринком. Для цього ми щотижня збираємось разом з Мінагро, з експортерами, трейдерами, терміналами. Визначатися з форматом ринок має залежно від кількості щоденних інспекцій. Тобто необхідно обирати принцип, за яким працювати ефективніше. Або це квоти, коли кожен портовий оператор, розуміючи, скільки суден може обробити, або це жива черга», — сказав Васьков.

Нагадаємо, кількість кораблів, що були завантажені з 24 по 30 квітня, становила лише 11 одиниць, що на 4 судна менше показника попереднього тижня. Це найнижчий показник тижневих відвантажень за цей рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus