Підвищення якості врожаю та додана вартість — експерт розповів, чому варто вирощувати ГМ-кукурудзу

Вирощування ГМ-кукурудзи може бути вигідним через стійкість культури до пестицидного навантаження. Якщо адекватно підійти до виробничої технології, то можна побачити, що стійка до гліфосату кукурудза може дати врожайність на 1-1,5 т/га вище за рахунок того, що немає фітотоксичної дії. 

Про це в інтерв'ю Latifundist.com розповів співзасновник та директор «Всеукраїнського наукового інституту селекції» (ВНІС) Мирослав Парій.

Друга причина — підвищення якості врожаю. В тих областях, де на полях вже є діабротика, це очевидна перевага. Адже пошкодження культури комахами призводить до ураження грибами, накопичення в зерні мікотоксинів.

«І третє — розширення ареалу вирощування культур. Сьогодні в Україні фактично зникло Полісся, а межа Степу проходить майже під Києвом. Тобто половина нашої країни — це зона недостатнього зволоження. Тут доречно буде згадати Аргентину, де на 5 млн га вирощують ГМ-пшеницю, стійку до посухи. В найкритичніших погодних умовах прибавка до врожаю становить 49%. І ми можемо у себе, на більшій частині території України, вирощувати стійкі до посухи культури», — говорить Парій.

За його словами, Україні потрібно розвивати переробку і в цьому випадку ні в кого немає аргументів проти, що ГМО принесе шкоду. Адже за допомогою трансгенних технологій можна виростити кукурудзу зі збалансованим вмістом амінокислот для кормів. Тоді не потрібно буде насичувати білком корми, а це вже здешевлення технології.

Читайте також: Світова селекція переходить в лабораторії. Маніпулюючи одним геном, можна підвищити урожайність ГМ-кукурудзи до 10% — Мирослав Парій

Нагадаємо, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський вважає, що Україна має контролювати обіг ГМО продукції, а вже ринок відрегулює питання рентабельності та доцільності.‎

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus