росія відмовилася вести переговори з приводу відновлення роботи аміакопроводу — Васьков

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш декілька тижнів тому запропонував всім сторонам «зернової угоди» розпочати перемовини про відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса. 

Про це на конференції Grain Ukraine-2023 розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

За його словами, Туреччина та Україна погодилися на проведення перемовин, однак росія вийшла з переговорного процесу, заявивши, що спочатку мають бути виконані її 5 вимог.

Читайте також: росія знайшла альтернативу аміакопроводу Тольятті-Одеса

«Аміакопровод технічно дозволяє прокачувати 100 тис. т на місяць, якщо він запрацює. Для того, щоб він запрацював необхідно 30 днів для технічної підготовки. 100 тис. т на місяць — це за сьогоднішніми цінами аміаку — $28-30 млн прибутку, які отримають російські відправники і виробники. Це не досить велика цифра для них в економічному сенсі, якщо порівнювати з тим, що очікує Україна», — сказав Васьков.

Він додав, що для відновлення роботи аміакопроводу, «зернова угода» має повноцінно функціонувати. Вже потім можна говорити про підписання додаткової угоди.

Нагадаємо, росія не погоджує інспекції суден, які йдуть до Південного, бо не працює аміакопровід Тольятті-Одеса.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus