Експорт «зерновим коридором» б’є антирекорди, інспекції не проводилися два дні

За 1 по 7 травня 2023 року Україна експортувала зерновим коридором 404,0 тис. т агропромислової продукції, що на 10% менше відвантажень цим каналом, ніж тиждень тому.

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

«Кількість кораблів, що були завантажені за цей тиждень, становила лише 11 одиниць, як і попереднього тижня. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її. На жаль, цьогорічний антирекорд мінімальних відвантажень тижня оновився через постійне блокування повноцінної роботи «зернового коридору», — йдеться у повідомленні.

В офісі координатора Чорноморської зернової ініціативи ООН повідомляють, що за останні два дні (станом на 9 травня) жодне судно не перевірялося в рамках роботи «зернового коридору», пише CNN.

Станом на 15:38 9 травня «зерновий коридор» відновив роботу. Про це повідомив турецький державний телеканал TRT Haber з посиланням на джерела у Міністерстві національної оборони Туреччини.

Читайте також: росія заблокувала «зерновий коридор», на інспекцію очікує 90 суден

 Найбільші обсяги експорту протягом 40-го тижня роботи «зернового коридору» становили:

  • пшениця (41% експорту за цей період);
  • кукурудза (40%)
  • олія соняшникова (13%).

Українська продукція була відправлені в країни Європи (Іспанія та Нідерланди), Азії (Бангладеш, Туреччина та Китай) та Африки (Туніс та Мароко).

Всього з початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року по 7 травня 2023 року вдалося експортувати 29,7 млн т агропромислової продукції.

Нагадаємо, румунський порт Констанца в разі закриття «зернового коридору» зможе перевантажити 12 млн т кукурудзи і приблизно стільки ж пшениці, включаючи румунське, сербське та українське зерно.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus