В сезоні 2022/23 значно скоротились площі під високоолеїновим соняшником

В 2022/23 МР посівні площі високоолеїнового соняшника скоротились на 43%, урожай — на 49%, експорт високоолеїнової олії — на 33%.

Про це повідомила аналітик «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва.

Традиційно виробництво високоолеїнового соняшника схильне до циклічності, підсумки попереднього сезону мають великий вплив на наступний маркетинговий рік.

Попередній 2021/22 МР став для високоолеїнового сегмента випробуванням, як і для інших аграрних ринків. Серед ключових моментів:

  • зростання експорту сировини, спричинене початком війни росії на території України;
  • окупація частини територій, логістичні проблеми під час експорту продукції;
  • високі перехідні запаси високоолеїнового соняшника;
  • більшу частину сезону розмір премії варіювався в діапазоні 500-600 грн/т, виняток склали листопад та грудень 2021 року, коли разом із зростанням цін на соняшник, збільшився і розмір премії на високоолеїнові сорти при підтримці попиту імпортерів.

«Ключовими проблемними питаннями залишаються війна, нестабільність у роботі «зернового коридору», а нині ще й заборона на імпорт сільськогосподарських товарів з України до країн Східної Європи, що також торкнеться і «високолеїнки», крім того, у разі зниження премії реалізація та змішування високоолеїнового соняшнику разом зі звичайним», — повідомляє аналітик.

Експорт високоолеїнового соняшника (вересень-квітень) склав понад 138 тис. т проти 97 тис. т за весь минулий сезон.

В основі прогнозу на новий сезон домінують негативні фактори, проте очікується незначне відновлення площ під впливом загальних тенденцій розширення посівів олійних культур (+8% до 2022/23 МР).

Тим часом, у 2022 році переробники Болгарії змогли придбати за доступними цінами українське насіння соняшнику. Це дозволило їм наростили виробництво олії до 250-300 тис. т за внутрішньої потреби близько 150 тис. т.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus