Ціни на землю цьогоріч зросли на 20% — Мінагрополітики

За січень-квітень 2023 року в Україні уклали 13 тисяч угод купівлі-продажу землі. При цьому ціна на землю в середньому зросла на 20%.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик під час пресконференції, пише Укрінформ.

Він зазначив, що на українському ринку землі зростає вартість ділянок навіть в умовах повномасштабного вторгнення. За даними Мінагрополітики, у Львівській області станом на початок травня середня вартість одного гектара сільськогосподарської землі становить 162 тис. грн. На момент відкриття ринку вона становила 51 тис. грн.

На Київщині один гектар землі в середньому коштує 148 тис. грн, тоді як на початку функціонування ринку він коштував 48 тис. грн.

За його словами, у Чернігівській області наразі один гектар землі в середньому коштує 23 тис. га, при цьому до повномасштабного вторгнення він коштував 16-17 тис. грн. Заступник міністра пояснив, що у цьому випадку зростання вартості спричинила інфляція.

«Навіть, якщо прибрати фактор інфляції. Ми бачимо, навіть в умовних одиницях зростання (цін — прим. ред.) продовжується. Але в регіонах, які знаходяться близько до бойових дій, такого зростання немає», — говорить Башлик.

Читайте також: Херсонщина: хто з аграріїв найбільше постраждав і чиї активи досі під окупацією

Крім того, з моменту запуску електронних земельних аукціонів у жовтні 2021 року у системі Prozorro.Продажі вже завершились аукціони з купівлі та оренди земель сільськогосподарського призначення на понад 1,2 млрд грн.

Нагадаємо, за словами міністра агрополітики Миколи Сольського, станом на січень 2023 року тимчасово окупованими залишаються понад 20% орних земель України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus