Україна допоможе Молдові відбудувати ділянку залізниці, щоб експортувати нею зерно

Укрзалізниця та Залізниця Молдови підписали Меморандум, який передбачає допомогу України у відбудові ділянки залізниці протяжністю 400 кілометрів в Молдові.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

Меморандум щодо співпраці підписали 31 травня голова правління УЗ Євген Лященко, член правління УЗ Роман Черницький та гендиректор Залізниці Молдови Олег Тофілат.

Зокрема планується відновити залізничний коридор Валчінет — Окніца — Бельци — Унгень — Кишинів — Каїнари. Його довжина — 400 кілометрів. Проєкт планують завершити наприкінці 2024 року.

«Відновлення цієї дільниці — важливий крок для підсилення залізничної логістики на дунайському напрямку. Завдяки залізничному коридору Валчінет — Окніца — Бельци — Унгень — Кишинів — Каїнари експортери отримають зручний транспортний коридор, пов’язаний зокрема, з портом Рені. Це один з важливих елементів розвитку експортної логістики у Бессарабії», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Проєкт відбудови цієї ділянки розробили залізничники Молдови в рамках ініціативи «Шляхи солідарності», що підтримується Єврокомісією та передбачає розвиток альтернативних логістичних шляхів, зокрема для експорту аграрної продукції України. Після відбудови дільниці зросте її пропускна спроможність, збільшиться швидкість руху поїздів та покращиться якість вантажних перевезень.

Читайте також: В Україні відкрили новий залізничний перехід на кордоні з Молдовою

Реалізація проєкту здійснюватиметься за кошти партнерів та міжнародних фінансових установ. 32 млн євро будуть перераховані Молдові, а потім скеровані Укрзалізниці на відновлення залізничного коридору.

Нагадаємо, Залізниця Молдови планує модернізувати дві залізничні ділянки. Це полегшить для України доступ до румунських портів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus