росія заблокувала реєстрацію вхідного флоту до всіх портів України

Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня. російська делегація безпідставно відмовилася реєструвати вхідний флот до участі в «зерновому коридорі».

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Так, впродовж двох днів, 30 та 31 травня, росія без пояснень зареєструвала для інспекції лише 1 вхідне судно на порт «Чорноморськ», в той час коли інші сторони СКЦ підтвердили до участі в Чорноморській Ініціативі 10 суден на три порти. Деструктивна позиція росії та відсутність зареєстрованих суден на інспекцію унеможливлює складання інспекційного плану на сьогодні, про що всі сторони були повідомлені Секретаріатом СКЦ», — йдеться у повідомленні.

В черзі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 млн т продовольства для світу. Це майже вдвічі більший обсяг, ніж було експортовано в травні. Деякі судна очікують інспекції СКЦ понад 3 місяці. Це понад $1 млрд збитків, які позначаються на кінцевій вартості продовольства для світу. 

ООН планує провести переговори про включення до зернової угоди нових портів та вантажів — Reuters

Читати також

Українська делегація направила лист до Секретаріату СКЦ з вимогою відновити повноцінну роботу в складі 3 інспекційних команд та 9 інспекцій на день.

Зазначимо, що у травні Україна експортувала 1,3 млн т агропродукції до 11-ти країн світу, що на 52% менше, ніж у квітні. Всього за минулий місяць з українських портів вийшло 33 судна з продукцією АПК.

Нагадаємо, за 43-й тиждень роботи «зернового коридору» з 22 по 28 травня 2023 року з портів Великої Одеси було відвантажено лише 4 судна, як і тиждень тому. Інспекцію на вхід пройшло 15 суден.

Виконано за допомогоюDisqus