В Румунії може виникнути дефіцит цукру через заборону його експорту з України

Тимчасова заборона експорту цукру з України може призвести до його нестачі в Румунії.

Про це пише румунське видання Observator News.

Румунія найбільший імпортер цукру з України. З жовтня 2022 по квітень 2023 року вона імпортувала майже 85 тис. т українського цукру. Це в 26 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Читайте також: Уряд заборонив експорт цукру, щоб уникнути його дефіциту в літньо-осінній період

На румунський імпорт цукру з України припадає 30% загального обсягу його імпорту в Європейському Союзі.

Український цукор став шансом для заводу в Лудусі, який пережив непростий період. На початку цього року його врятували інвестори і за відсутності вітчизняної сировини імпортували та розфасували з України понад 25 тис. т цукру. Тепер зупинка експорту ставить завод в ситуацію, коли він не може виконувати свої контракти.

«У нас був дуже великий контракт, 15 тис. тонн, на липень місяць, підписаний з Україною. Але виробник уже не міг би нам поставити цю кількість. Два місяці ми вже не зможемо бути присутніми з товаром. Клієнти, звичайно, повинні очікувати підвищення цін на полицях. Товарів дуже мало»,  розповіла акціонерка заводу Міхаела Нягу.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні 30 травня заборонив експорт цукру з України, встановивши нульову квоту з 5 червня по 15 вересня 2023 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus