Заборона на експорт цукру ускладнює виконання вже підписаних контрактів — профільна асоціація

Заборонивши експорт цукру, Кабмін фактично заблокував виконання експортерами вже підписаних контрактів.

Про це у матеріалі на Latifundist.com «Заборона експорту цукру: захист ринку чи пастка для експортерів?» розповів т.в.о. голови правління асоціації «Укрцукор» Назар Михайловин.

«Нас попередили буквально за тиждень до введення заборони. Тому зараз на кордоні в електронній черзі перебуває багато замитненого цукру. Тепер його вивезення за кордон проблематичне. І якщо ми не врегулюємо ситуацію, виникнуть проблеми. Експортерам доведеться розмитнювати свій цукор, везти його назад, нести додаткові витрати плюс платити штрафи. А в кінцевому підсумку все це позначиться на міжнародній репутації українських виробників цукру і взагалі України», — говорить Михайловин.

За словами керівника агробізнесу «Укрпромінвест-Агро» Романа Огородова, на сьогоднішній день замитнений цукор на українському кордоні ще випускають. І для експортерів це дійсно важливо, зокрема з точки зору обов’язків перед закордонними партнерами. Саме тому вони наполягають на необхідності відтермінування закриття кордону «на замок» на кілька тижнів.

Читайте також: В Румунії може виникнути дефіцит цукру через заборону його експорту з України

До того ж, фактично введення заборони на експорт цукру з України дисонує з торговельною політикою ЄС: з 5 червня Єврокомісія ще на рік пролонгувала безмитне ввезення до країн Європи українських товарів, зокрема цукру, оскільки в цьому сезоні в країнах Європи досить великий дефіцит — виробництво цукру, за даними USDA, складає 15 млн т, а споживання тільки кінцевими споживачами — 17 млн т.

«Що обертається парадоксальною ситуацією — ЄС підтримує українських виробників цукру і відкриває доступ українським товарам до своїх ринків, а Україна, навпаки, обмежує і забороняє», — йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні 30 травня заборонив експорт цукру з України, встановивши нульову квоту з 5 червня по 15 вересня 2023 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus