Кабмін дозволив експорт цукру на прохання Румунії — джерело в уряді

Встановлення Кабінетом міністрів України експортної квоти на цукор у розмірі 20 тис. т зумовлене проханням Румунії відновити поставки. Продукція з України має стабілізувати цінову кон’юнктуру в Румунії, де останнім часом зросли внутрішні ціни на цукор. 

Про це повідомили джерела Latifundist.com в урядових колах. 

За словами наших джерел, нещодавно до українських урядовців звернулись колеги з Румунії з проханням розблокувати поставки цукру. Це має стабілізувати ситуацію на ринку. 

Раніше румунські медіа писали, що тимчасова заборона експорту цукру з України може призвести до його нестачі в Румунії, яка є найбільшим імпортером українського цукру. 

Наші джерела уточнюють, що ця поставка не вплине на ситуацію на українському ринку — залишків цукру достатньо до старту нового сезону. 

«Внутрішній баланс цукру України дозволяє без ризиків для внутрішнього споживача поставити ці обсяги до Румунії», — підтверджує цю думку директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський

Експерт уточнює, що дефіцит в сусідній країні виник до початку нового сезону виробництва. Заборона експорту цукру з України стала однією з причин зростаня цін в регіоні до понад 900 євро за тонну. 

Читайте також: Заборона експорту цукру: захист ринку чи пастка для експортерів?

«Привезти з Бразилії сирець довго — це два місяці. І тому для них вочевидь заборона експорту з України була несподіванкою. А цього обсягу ймовірно їм вистачить на період до нового маркетингового сезону або до запланованих поставок, які вони могли укласти після заборони з України. Цим ми підтримали наших парнерів, з яким будували дружні відносин, і підтвердили надійність як постачальника якісного цукру», — додає Коротинський.

Нагадаємо, що заборона на експорт цукру з України була введена через те, що українські експортери майже на 100% використали експортний потенціал. Задля уникнення дефіциту цього продукту в літньо-осінній період, уряд запроваджував обмеження на його експорт.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus