Мінвідновлення оприлюднило порядок відшкодування Україною збитків для цивільних суден, які заходять в її порти

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання внаслідок збройної агресії рф. Це стосується суден під українським та іноземними прапорами (крім росії та білорусі). 

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення.

«Стабільна робота цивільного судноплавства в Чорному морі, у тому числі в рамках Зернової ініціативи, неможлива без страхового покриття перевізникам усіх ризиків, пов’язаних з агресією рф. Ми бачимо, що страхові компанії з пересторогою ставляться до покриття таких ризиків, а це створює загрозу для невійськових морських перевезень з українських портів», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він додав, що запуск механізму компенсації шкоди дасть можливість фрахтувальникам та судновласникам і надалі забезпечувати заходження до наших портів незалежно від того як працює чи не працює «зернова угода».

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії рф.

Читайте також: Держгарантії компенсацій судновласникам по «зерновому коридору» допоможуть захистити агроекспорт — Чайківський

Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, установленому законодавством України чи іншої держави.

До шкоди, яка підлягає компенсації належить:

  • збитки, заподіяні судну через загибель або руйнування, що не підлягає відновленню,
  • витрати на усунення конструктивного пошкодження судна, через яке судно втратило морехідний стан,
  • збитки внаслідок втрати та або псування вантажу,
  • витрати, пов'язані зі шкодою здоров'ю чи життю пасажира чи члена екіпажу судна.

Для цього судновласник не пізніше 90 календарних днів з дати отримання відмови страховика у наданні страхового відшкодування може подати до Мінінфраструктури встановлений пакет документів.

Нагадаємо, наприкінці лютого в Уряді заявили, що Україна гарантуватиме матеріальну компенсацію власникам та операторам кораблів, які задіяні в «зерновій угоді». Виплати здійснюватимуть з держбюджету у разі, якщо росія почне саботувати «зернову угоду» і створюватиме ризики знищення суден, що працюють за цією угодою.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus