Аграрії півдня зможуть повернутися на довоєнний рівень виробництва щонайменше за 8 років — думка

Аграрії південних областей України зможуть повернутися до довоєнних показників виробництва щонайменше за 8 років.

Про це розповів заступник голови «‎Всеукраїнської аграрної ради»‎ (ВАР) Денис Марчук, пише Укрінформ.

«До моменту відновлення (Каховської ГЕС, — прим. ред.) говорити про те, що можна повернутись на довоєнні показники на жаль не доводиться. А тоді рахуємо. За прогнозами інженерів, які займаються цим напрямком, говорять, що щоб відновити Каховську ГЕС при фінансуванні потрібно порядка років 5. Рахуємо, що аграріям для того, щоб вийти на довоєнні показники після деокупації знадобиться 2-3 роки. У сукупності років 8 піде на те, щоб частково повертатися на довоєнні показники», — сказав Марчук.

Він додав, що без зрошення для якого використовували воду з Каховського водосховища, аграріям півдня буде дуже важко займатися виробництвом, особливо овочів, які потребують багато води. До повномасштабного вторгнення значну частину борщового набору постачали саме з території Херсонщини, ранні овочі — з території Запорізької області.

Читайте також: Село, що стало островом. Репортаж з підтопленої Афанасіївки

Марчук зазначає, що внаслідок підриву Каховської ГЕС найбільше постраждають аграрії, що знаходяться на лівому березі Херсонщини. До деокупації цих територій про конкретні суми збитків говорити зарано.

«Що стосується правобережжя, то, за даними Міністерства аграрної політики, затоплено десь 10 тисяч гектарів землі, а це означає, що постраждає 100 тисяч тонн урожаю зернової групи», — додав Марчук.

Нагадаємо, підрив росією Каховської ГЕС створив загрозу підтоплення та осушення площ, на яких вирощувалося 10-14% врожаю овочів у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus