Бізнес та аграрії просять змінити умови оподаткування на Харківщині

Підприємці, включаючи аграріїв, звернулися до уряду щодо затвердження списку територій ведення бойових активних дій, щоб звільнити від оподаткування підприємців Харківщини, виробничі потужності яких постраждали від обстрілів.

Про це йдеться в заяві Спілки українських підприємців.

В організації зазначають, що через розбіжності в розумінні того, які території вважати такими, «де велися (ведуться) активні бойові дії», а які — зонами «можливого» ведення бойових дій частина підприємців Харківщини не можуть скористатися правом на звільнення від оподаткування.

Читайте також: Аграрії не платимуть податки за заміновані, забруднені та окуповані землі, Президент підписав закон

Щоб уникнути цих розбіжностей, СУП закликає переглянути критерії визначення зон, на яких велися (ведуться) активні бойові дії, і включати не лише території, де безпосередньо проходили бої, але і прифронтові зони, які знаходяться під ракетними обстрілами, внаслідок чого виробництва місцеві зазнали суттєвих пошкоджень.

Українські підприємці вимагають:

  • Усунути невизначеність щодо сплати податків і сплати за землю на територіях, де велися чи ведуться бойові дії.
  • Скоригувати перелік територій, де велися чи ведуться активні бойові дії, зокрема, включити в нього Харків та всю Харківську область або переглянути норми про звільнення від податків і обов’язку відновлення втрачених первинних документів (поширити їх на всі території, де ведуться бойові дії).
  • Врахувати пропозиції Харківської ОВА щодо територій, які потрібно включити до переліку зон, де велися активні бойові дії.
  • Узаконити актуалізований перелік територій активних бойових дій шляхом внесення доповнень у наказ Мінреінтеграції №309, яким керується податкова служба в питаннях звільнення від оподаткування підприємців, виробничі потужності яких постраждали внаслідок бойових дій.

Звернення підтримали Український клуб аграрного бізнесу та низка харківських підприємців, серед яких — засновник та генеральний директор групи компаній «АГРОТРЕЙД» Всеволод Кожемяко.

Нагадаємо, перевірки бізнесу та довоєннє оподаткування в Україні відновлять у серпні.

Виконано за допомогоюDisqus