Були основними постачальниками для АТБ. А потім рік простою. Як відомий бренд макаронних виробів відновлював виробництво на Харківщині

Друге дихання для відомого бренду макаронних виробів з Харківщини. Візитівка Зодіак
Виробництво макарон, підприємство «Зодіак» на Харківщині
Джерело фото: Latifundist.com

Важко перемогти у війні без бізнесу, який дозволяє підтримувати економіку, ЗСУ та забезпечувати роботою місцеве населення. Бізнес це розуміє, тому навіть у тих селах та містечках, які періодично потерпають від російських обстрілів, попри небезпеку українське виробництво продовжує працювати та навіть розвиватися. Один з таких прикладів — підприємство «Зодіак» у Чугуївському районі Харківської області. 

До повномасштабного вторгнення «Зодіак» входив у п’ятірку найбільш відомих в Україні брендів макаронних виробів. Але російська навала внесла корективи у робочий процес — під час активних бойових дій підприємство було обстріляне і зазнало пошкоджень. Нещодавно стало відомо, що його разом з торговою маркою викупила група компаній «УКРМАСЛОТРЕЙД», яка поставила амбітну мету — зробити «Зодіак» брендом №1 на українському ринку макаронних виробів. Наскільки ці плани реально втілити в життя?

«Зодіак» на карті України

Історія бренду веде свій початок ще з 1997 року з невеликого підприємства недалеко від міста Чугуїв, яке спеціалізувалося на переробці зерна. Через три роки воно переорієнтувалося на більш глибоку переробку пшениці, зосередившись на виробництві та реалізації макаронних виробів. Так, у 2000 році була створена компанія «Стрілець» з брендом «Зодіак».

За словами виконавчого директора «Зодіак» Олексія Старікова, в період з 2018 по 2021 рр. компанія інтенсивно розвивала свою присутність на українському ринку.

Олексій Старіков

виконавчий директор «Зодіак»

«Наші макаронні вироби були представлені у найбільших торгових мережах України, зокрема, з самого початку свого заснування ми працювали з METRO Cash and Carry. Останні три роки до повномасштабного вторгнення були одним із основних постачальників макаронних виробів для мережі «АТБ», яка потім їх пакувала у власну тару. Робили макаронні вироби для «Королівського смаку», «Сто пудів», «Хуторка», регіонального виробника «Чугуїв-Продукт» і багатьох інших. Входили в ТОП-5 виробників в Україні».

Клієнтами були як великі промислові підприємства та торгівельні мережі, так і дрібні рітейлери, дистриб’ютори та заклади громадського харчування. Всього — понад 500 постійних партнерів.

Фасовані у мішки макаронні вироби відправляли на експорт до країн Африки, Європи та Азії.

Макарони «Зодіак»

Друге дихання для бренду

З початком повномасштабного вторгнення робота на підприємстві була поставлена на паузу. А потім з’явилася інформація, що власник хоче продати свій бізнес. У 2023 році всі активи разом з торговою маркою перейшли до групи компаній «УКРМАСЛОТРЕЙД».

Як група зважилася на купівлю бізнесу у ризикованому регіоні, адже Чугуївський район періодично обстрілюється російськими військами? Директор «УКРМАСЛОТРЕЙД» Роман Приходько зауважує, що перед купівлею група проаналізувала український ринок макаронних виробів і дійшла до висновку, що з наявним на підприємстві обладнанням та напрацьованим іміджем можна побудувати досить прибутковий бізнес. 

«Обрали макарони, оскільки в такий важкий час потрібно розвивати харчовий напрям, щоб забезпечити якісним і доступним продуктом населення. Звичайно можна було розглядати вкладення інвестицій у Західну Україну чи за кордон, але ми як патріоти показуємо своїм прикладом, що не треба боятися розвивати Східні регіони та забезпечувати робочі місця. Ми віримо в Україну та в ЗСУ!», — пояснює Роман Приходько.

І додає, що на випадок непередбачуваної ситуації в компанії розроблено план евакуації співробітників та обладнання у більш безпечне місце.

«Але ми віримо, що цей план нам не пригодиться. Чому? Бо віримо, що перемога буде за ЗСУ», — зауважує Роман Приходько.

Підприємство «Зодіак» на Харківщині

Взагалі «УКРМАСЛОТРЕЙД» займається переробкою олійних культур на українських ОЕЗах. Виробляють соняшникове масло, шрот, жирні кислоти та фосфатидний концентрат. Продукцію або продають за кордон, або реалізують всередині країни великим підприємствам, які займаються кондитерською справою, виробляють пресерви та консерви. В минулому сезоні почали закупати та експортувати зернові культури. В цьому сезоні планують закуповувати близько 10 видів культур. 

Відновлення виробництва

Запуску виробництва макаронних виробів передували відновлювальні роботи. Що ж було зроблено? Перш за все, відновили посічені уламками фасади, покрівлю і вікна виробничих будівель та зерносховища. За словами Олексія Старікова, зараз про обстріли нагадують вирви від РСЗВ «Град» в асфальті на території підприємства. 


Олексій Старіков

виконавчий директор «Зодіак»

«Уламками було посічено стіни, ворота, двері та покрівлю практично всіх будівель. Жодного вцілілого вікна. Все залатали, пофарбували і привели майже до початкового стану. Залишилося зробити невеликі косметичні ремонти всередині адмінбудівель. Роботи проводимо без відриву від виробництва. На щастя, обладнання всередині виробничого цеху не постраждало».

Начальник технічного відділу «Зодіак» Олексій Кудіяров розповідає, що водночас поставили задачу перевірити якість води, яка надходить на виробництво зі скважини. Після перевірки прийняли рішення провести модернізацію системи водоочистки та встановити систему зворотнього осмосу.

Також вирішили модернізувати один з пакувальних автоматів. За словами Олексія Кудіярова, на підприємстві встановлено три напівавтоматичні фасувальні лінії провідного вітчизняного виробника «Ело Пак». Один фасувальний апарат відправили на модернізацію. Він буде автоматичним і дозволить випускати більш естетичну на вигляд упаковку.

«Наш потужності дозволяють фасувати 48-50 т макаронних виробів за добу. Є можливості фасувати продукцію до 1 кг, плюс маємо окремий автомат, який фасує у пакети до 5 кг. Також можемо фасувати у поліпропіленові мішки по 25 кг», — розповідає Олексій Кудіяров.

Фасування макарон

Для видалення з борошна металевих частинок, які проходять через отвори сита просіювача, встановили магнітні вловлювачі. Такі металеві частинки можуть попасти в борошно при терті їх з робочими частинами машин, внаслідок зношування або несправності окремих деталей.

Портфель продукції, або Війна змінює тренди

Зараз потужності компанії дозволяють виробляти до 2-2,5 тис. т макаронних виробів щомісяця. Поки в роботі задіяна тільки одна лінія по виробництву макаронних виробів м’яких сортів.

Продукція продається під трьома торговими марками: «Зодіак», PASTA NIZZA та «Зодіак Екстра». Асортимент перших двох включає 8 видів короткорізаних макаронів, а останньої — 5 видів короткорізів. Найбільшим попитом в Україні продовжують користуватися макарони таких форм, як мушля, перо, спіраль, вермішель, ріжки.


Олексій Старіков

виконавчий директор «Зодіак»

«Поки ми випускаємо тільки вироби м’яких сортів. Це соціальний продукт, який доступний кожному в нашій країні в умовах воєнного стану. Щодо макаронів твердих сортів, то ми розглядаємо в майбутньому встановлення другої лінії і виробництво такої продукції. Але потрібно пам’ятати, що це позиція практично вдвічі дорожча. Звісно, на неї є свої покупці і свій ринок, хоча зараз і не такий великий».

Олексій Старіков додає, що до повномасштабного вторгнення ринок споживання макаронів твердих сортів в Україні постійно збільшувався і у 2021 році займав 30-40% від загального об’єму. Минулого року ця тенденція пішла на спад. Останні дослідження показують просідання ринку споживання макаронів твердих сортів до 15-20%. Пояснення просте: війна та загальне зменшення доходів населення.

У свою чергу Роман Приходько зауважив, що для виробництва макаронів твердих сортів борошно компанія буде імпортувати. В Україні пшеницю твердих сортів вирощують в основному на Півдні. Але з якістю тієї ж Італії, вона поки не може конкурувати. До речі, чимало українців вважають, що макарони — це не зовсім здорове харчування. Тому багато хто намагається виключити їх зі свого раціону.

Насправді вони практично не містять жирів, багаті клітковиною та рослинним білком. Крім того 100 г готових макаронів мають калорійність 130 ккал і глікемічний індекс 40 — не більше, ніж 100 г готової гречаної чи рисової каші.

Макарони повинні бути якісними

Нові власники бренду «Зодіак» поставили перед командою завдання тримати і надалі високу планку якості: щоб якість була європейська, а ціна при цьому — українська. Як цього досягають? Перш за все, працюють тільки з якісним борошном вищого ґатунку. Сьогодні підприємство налагодило партнерські відносини з найбільшими українськими виробниками такого борошна.


Олексій Старіков

виконавчий директор «Зодіак»

«На підприємстві є своя система управління якістю, згідно якої, передбачена процедура вибору постачальника борошна. Як вона працює? Ми збираємо анкети від постачальників, аналізуємо їх. Потім спеціальна комісія відбирає 3-5 постачальників, які відповідають якісним та ціновим характеристикам. Таким чином ми не залежимо тільки від одного постачальника. Аналогічно ми обираємо і виробників фасувальних матеріалів».

Для зберігання борошна мають чотири силоси по 75 т кожний. Борошно приймають у муковози, а вже з них воно закачується по вакуумному трубопроводу в силоси. Далі борошно проходить через сита просіювача, де відбувається відбір металомагнітної домішки.

Борошно закачується по вакуумному трубопроводу в силоси

Друге, на що тут звертають особливу увагу — вода. Вона, як ми вже знаємо, надходить на виробництво вже підготовленою та очищеною.

Третє — італійська рецептура. Для замішування тіста використовують тільки воду та борошно і ніяких домішок.

Після змішування готове тісто потрапляє на прес-автомат, а звідти на матрицю з фільєрами, за допомогою яких виробу надається певна форма (вермішель, ріжки, перо тощо). Сформовані вироби відправляють у камеру швидкого вентилювання. Цей етап потрібен, щоб макарони не втратили форму і не злипалися. Залишається просушити вироби у камері зі спеціальним температурним режимом та вологістю, провести через охолоджувач і відправити у бункер-накопичувач.

Олексій Кудіяров звертає увагу на те, на виробництві задіяне виключно італійське та швейцарське обладнання. Зокрема, італійські прес Braibanti Cobra продуктивністю 1,8 тис. кг/год та вібросушарка Braibanti TMD/ATR/5. Швейцарські сушарки Buhler TRNA7/16 та Buhler TNHA5/12, охолоджувач RAE 3P.

«Лінія повністю автоматизована. Втручання людського фактору зведено до мінімуму. Спеціальне програмне забезпечення додає стільки води до тіста, скільки потрібно, контролює температуру сушіння та вологість, включає вентиляцію та відправляє вже готовий виріб до бункера-накопичувача», — говорить Олексій Кудіяров.

Підприємство також має свою акредитовану виробничо-технічну лабораторію, фахівці якої на всьому етапі виробництва контролюють органолептичні (колір, поверхня, форма, смак, запах, стан виробів після варіння) та фізико-хімічні показники макаронних виробів (вміст лому, крихті, вологість, кислотність, міцність, вміст металомагнітних домішок тощо). Лабораторія оснащена сучасним обладнанням, яке також дозволяє контролювати якість борошна та пакувальних матеріалів.

Взагалі така наскрізна система контролю якості дає змогу підприємству:

  • запобігти вивантаженню неякісної сировини ще на етапі знаходження її в автотранспорті;
  • контролювати якість і стан сировини до надходження на виробничу ділянку;
  • контролювати якість вже виготовленої продукції та «оптимальний» режим зберігання у складському приміщенні.

І, звісно, гарантувати цілісний контроль продукції, яка відпускається споживачеві. До речі, під час відправки партії обов’язково беруть пробу, яку зберігають на випадок виникнення розбіжностей в оцінці якості з покупцем.

Сертифікація виробництва

Щодо сертифікації підприємства, то з 2011 року тут діє Система управління безпекою харчових продуктів згідно з ДСТУ ISO 22000:2007 (ISO 22000:2005).

Також підприємство двічі було сертифіковано відповідно до вимог IFS (International Food Standard — Міжнародний стандарт на харчову продукцію). Даний документ розроблений представниками роздрібної торгівлі для контролю рівня якості постачальників та гарантування безпеки продукції. Як нам пояснив Олексій Старіков, ця сертифікація була однією з умов співпраці з METRO Cash and Carry.

В 2007 році підприємство першим в Україні отримало Європейський стандарт якості з виробництва макаронних виробів, який дається на рік. В наступні роки його підтверджувало. В планах сертифікувати виробництво по ISO-9001.


Олексій Старіков

виконавчий директор «Зодіак»

«Це система управління документацією. Тобто ми будемо гарантувати покупцю не тільки якість самого продукту, але і дотримання всіх паперових питань в організації безпеки харчового виробництва».

Свій млин та розширення асортименту

Зараз штат підприємств налічує всього 30 чоловік, оскільки виробничі лінії автоматизовані і потребують мінімального втручання людини. Проблем з пошуком спеціалістів немає —  змогли за рік простою зберегти майже весь персонал. В майбутньому його кількість буде збільшуватися, адже планів на розширення у підприємства багато.

По-перше, хочуть інвестувати у сучасний борошномельний комплекс. Тоді зможуть не тільки виробляти самостійно сировину для макаронів, але й поповнити асортимент фасованим борошном. Наразі придивляються до купівлі турецького млина. У перспективі компанія також буде пропонувати партнерам послуги із зберігання, очищення та сушіння збіжжя.

По-друге, встановити лінії по виробництву довгорізаних макаронів та вермішелі швидкого приготування. В майбутньому навіть планують фасувати під власним брендом спеції.

Склад зберігання фасованої продукції

Зараз команда працює над налагодженням зв’язків з партнерами (попередні власники передали в тому числі і клієнтську базу). Хоча, як зізнається Роман Приходько, замовлень почали отримувати більше, ніж дозволяють наявні потужності. Такий попит на продукцію він пов’язує зі співвідношенням ціна-якість.

А стратегічна мета «Зодіак» — стати потужною і впізнаваною компанією не тільки в Україні, а й за кордоном. Тому є куди рухатися далі.

 Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus