У 2024 році вартість гектара землі зросте більш ніж на 50% — експерт

У 2024 році вартість гектара землі може зрости на 50-75%. Загалом з моменту відкриття ринку сільськогосподарських земель вартість зросла в 4 рази. 

Про це заявив експерт ринку землі Євген Носальський, пише Telegraf.

«Багато українців інвестують у землю, сподіваючись надалі заробити на капіталізації чи відсотках за оренду», — сказав Носальський.

Носальський зазначає, що з відкриттям ринку землі ціна по всіх областях стартувала від 700 $/га. Зараз через війну вартість землі змінюється залежно від географії. Вартість у центральних регіонах стартує від 90 тис. грн/га, у західних — від 110 тис. грн/га. В Чернігівській, Сумській, Харківській областях — від 55 тис. грн/га, Одеська, Миколаївська — від 60 тис. грн/га.

Читайте також: УУБ розширила функціонал своїх земельних ботів: що нового

«За нашими прогнозами, буквально у перший рік у деяких регіонах буде стрімкий ріст, приблизно на 50-75%, і він не зупинятиметься ще впродовж кількох років. Тобто, перспективи зростання цін на землю досить оптимістичні, оскільки земля — це обмежений актив, її більше не стане», — додав експерт.

Нагадаємо, у травні відбулося більше 500 успішних земельних торгів у системі Прозорро.Продажі. Із них більше 100  це аукціони із продажу ділянок. Приватні виконавці та представники державної виконавчої служби продавали землі різного призначення, зокрема і сільськогосподарського.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus