росія ще не ухвалила остаточного рішення щодо зернової угоди — пєсков

У середу, 5 липня, росія заявила, що не прийняла остаточного рішення щодо продовження зернової угоди, тоді як ООН пообіцяла докласти всіх зусиль для продовження угоди до закінчення терміну її дії 17 липня.

Про це пише Reuters.

«Ми ще офіційно не оголосили рішення, ми оголосимо про це вчасно», — сказав речник кремля дмитро пєсков.

росія постійно заявляла, що не бачить підстав для відновлення угоди після 17 липня через перешкоди для її власного експорту зерна та добрив. Але пєсков сказав, що у Заходу ще є час вирішити ці питання.

«Ще є час виконати ту частину домовленостей, яка стосується нашої країни. Досі ця частина не завершена, і, відповідно, наразі, на жаль, немає особливих підстав для продовження цієї угоди», — сказав він.

Відповідно до зернової угоди, росія гарантувала безпеку суден, які прямують до та з українських портів через контрольовані нею води.

Коли вона була підписана у липні 2022 року, ООН і росія також підписали меморандум про взаєморозуміння, зобов’язуючи ООН сприяти безперешкодному доступу російських добрив та іншої продукції на світові ринки.

Читайте також: Україна втрачає третину сільськогосподарського ВВП через зернову угоду — думка

Виступаючи перед журналістами в Женеві, високопоставлений представник ООН з питань торгівлі Ребека Грінспан сказала, що обидві угоди мають вирішальне значення.

«Нам потрібно як продовжувати знижувати ціни, так і мати стабільні ринки продовольства та добрив у світі. Організація Об’єднаних Націй залишається відданою докладати всіх зусиль для продовження угод», — сказала Грінспан.

Вона додала, що може поїхати до москви, щоб зустрітися з офіційними особами до закінчення терміну дії угоди.

Для виконання меморандуму, за словами росії, необхідно виконати кілька умов, включаючи реадмісію Россельхозбанку до міжнародної банківської платіжної системи SWIFT, що базується в Бельгії.

Нагадаємо, росія відкинула компромісну пропозицію Євросоюзу щодо підключення Россельхозбанку до SWIFT.

Виконано за допомогоюDisqus