Гутерреш надіслав путіну листа з пропозиціями щодо зернової угоди та доступу до SWIFT — Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував путіну, щоб росія дозволила продовжити зернову угоду, даючи ЄС час підключити дочірню компанію Россельхозбанку до SWIFT.

Про це Reuters повідомили два джерела, знайомі з обговореннями.

У вівторок Гутерреш надіслав листа путіну, пропонуючи шляхи подальшого сприяння російському експорту продовольства та добрив і забезпечення продовження чорноморських поставок українського зерна, заявив у середу речник ООН Стефан Дюжаррік.

«Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові транзакції через Россельхозбанк, що викликає серйозне занепокоєння з боку російської федерації, і водночас забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море», — сказав журналістам Дюжаррік.

Він не надав жодних подробиць щодо пропозиції, але додав, що Гутерреш співпрацює з усіма зацікавленими сторонами з цього питання та готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з Росією.

5 липня, росія заявила, що не прийняла остаточного рішення щодо продовження зернової угоди, тоді як ООН пообіцяла докласти всіх зусиль для продовження угоди до закінчення терміну її дії 17 липня.

Читайте також: Робота «зернового коридору» без росії можлива, але потрібна допомога НАТО — експерт

Крім того, рф відкинула компромісну пропозицію Євросоюзу щодо підключення Россельхозбанку до SWIFT.

Виконано за допомогоюDisqus