Робота «зернового коридору» без росії можлива, але потрібна допомога НАТО — експерт

Безпеку судноплавства у Чорному морі могли б забезпечити три країни НАТО — Румунія, Болгарія та Туреччина.

Про це в матеріалі на Latifundist.com «Без росії: Альтернативний сценарій роботи зернового коридору після 17 липня» розповів керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Таким чином ці країни вирішили б два питання.

Перше — захист власних родовищ газу. Якщо провести уявну пряму лінію від Босфору до Одеси, то вона співпадає з рекомендованим для комерційних суден морським шляхом до портів Одеси. Праворуч цієї лінії у морській економічній зоні Туреччини, приблизно на середині відстані між Босфором та Севастополем, знаходяться величезні родовища природного газу. Туреччина вже проклала звідти на узбережжя газопровід.

Читайте також: Осипов розповів, чи готовий Кернел працювати по «зерновому коридору» в разі виходу з нього росії

Ліворуч вищевказаної уявної лінії, у морській економічній зоні Румунії, знаходиться теж декілька газових платформ, де вона видобуває вуглеводні. Їх потрібно охороняти, тож країни могли б створити патрульну групу військових кораблів, яка б не тільки патрулювала свої райони, а й супроводжувала судна.

«Друге питання, яке б могли вирішити три країни НАТО — захист комерційного судноплавства від мінної загрози. В Чорному морі збільшилася кількість випадків виявлення плаваючих мін. А після російської диверсії на Каховській ГЕС їх кількість ще зросте. Тому, на думку Андрія Клименка, потрібна група тральщиків, які б забезпечили безпеку судноплавства біля узбережжя Болгарії, Румунії та Туреччини в тому числі від таких мін. Міннотральні кораблі є у складі військово-морських сил всіх цих країн», — йдеться у матеріалі.

Також потрібно врахувати, що якщо військовий корабель йде у Чорному морі під прапором, наприклад, Туреччини, то це територія Туреччини. Під прапором Румунії — територія Румунії і т.і. росіяни повинні розуміти, що будь-яка атака або створення перешкоди для руху військових кораблів під прапором НАТО — це напад на країну НАТО.

«Тому відповідаючи на питання, чи можлива робота «зернового коридору» без росії — можлива. Тут потрібне тільки бажання країн НАТО допомогти», — додав Клименко.

Нагадаємо, Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня.

Виконано за допомогоюDisqus