Робота «зернового коридору» без росії можлива і Україна має бути готова до такого сценарію — Чайківський

Вихід рф із зернової угоди, навіть у разі реалізації росією цієї загрози 17 липня, не означатиме, що морський шлях експорту зерна для України остаточно заблокований. Роботу міжнародного зернового коридору можна організувати і без росії, і тим самим створити умови для суттєвого нарощування експорту українського зерна.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

Парламентарій нагадує, що навіть будучи учасницею зернової угоди, росія з моменту організації міжнародного «зернового коридору» перманентно саботує його роботу — то більшою, то меншою мірою. Зокрема, станом на початок липня в територіальних водах Туреччини рф блокувала близько 30 суден — тобто своєчасне завантаження в українських портах майже 1,5 млн т зерна з подальшим експортом його в країни Азії та Африки.

«Якщо вдасться організувати роботу міжнародного зернового коридору без росії, це радикально змінить ситуацію, оскільки саботувати експорт зерна з України буде нікому. Зрозуміло, реалізація формули «Зерновий коридор без рф» сама по собі дуже непросте завдання, що вимагає детального опрацювання за трьома напрямками — забезпечення безпеки транспортування зерна, рентабельності експорту та міжнародної підтримки. Але я впевнений, що все це переборні перешкоди», — підкреслює Іван Чайківський.

Причому в економічному плані Україна вже сьогодні частково готова до реорганізації роботи «зернового коридору».

Читайте також: Робота «зернового коридору» без росії можлива, але потрібна допомога НАТО — експерт

Закон про створення спеціального фонду в розмірі 20 млрд грн і гарантування виплат учасникам зернового коридору —  фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден, — у разі заподіяння їм шкоди внаслідок агресії рф в Україні діє вже понад 3 місяці.

«Звісно, наповнення та запуск фонду потребуватиме часу, але зрештою експортери та судновласники отримають необхідний страховий захист, що сприятиме вирішенню ключового питання — мінімізації ризиків. Не менш важливими аспектами є також сприятлива для України кон'юнктура на глобальному фрахтовому ринку, що стимулює судновласників до участі в зерновому коридорі, і транспортування зерна іноземним флотом, нанесення рф ударів по якому малоймовірне, — зазначає політик.

Що ж стосується забезпечення безпеки руху суден у Чорному морі, Україні вкрай важливо заручитися підтримкою Туреччини та ООН. Але передумови для успішного вирішення цього завдання також є.

«Чорноморська зернова ініціатива —  чотиристороння міжнародна угода, учасниками якої, окрім України та РФ, є також Туреччина та ООН. Причому для Туреччини забезпечення подальшої роботи зернового коридору — принципове питання, оскільки відкрито його було за її безпосередньої участі і позиціонується він, крім іншого, як дипломатичне досягнення Ердогана. Тож не виключено, що Туреччина зможе забезпечити і конвоювання суден із зерном для забезпечення їхньої безпеки. Головне — вона потенційно до цього готова», — резюмує Чайківський.

Він додав, що теоретично можливе навіть створення міжнародної коаліції і залучення до супроводу суден інших країн Чорноморського регіону — Болгарії та Румунії. На думку політика, однозначно підтримає пролонгацію міжнародної зернової ініціативи й ООН. Тобто ставити хрест на морському зерновому коридорі, як мінімум, передчасно.

Нагадаємо, Міністерство оборони України поки що не дозволяє захід суден до портів Великої Одеси поза рамками «зернової угоди», дія якої закінчується 17 липня.

Виконано за допомогоюDisqus