ГУР опублікувало закриту «доповідь» росіян про зрив зернової угоди

Для вищого воєнно-політичного керівництва росії була підготовлена закрита підсумкова доповідь «про роботу російської частини спільного координаційного центру в ході реалізації Ініціативи». Загалом, текст документу присвячений технологіям, які застосовувалися для перешкоджання реалізації роботи «зернового коридору» і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди.

Про це повідомляє ГУР МОУ.

Згідно з доповіддю, так званий «спільний координаційний центр» бачив своїм головним завданням максимальне зменшення об’єму зерна, яке вивозилося в межах зернової угоди. 

«Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій буле обмежено участь в Ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби», — йдеться у доповіді росіян.

Заходи зі зриву зернової угоди були розбиті на декілька етапів. На першому, за ініціативи російського президента, було призупинено участь рф в ініціативі з 29.10.22 по 03.11.22. Згідно документу, це призвело до падіння об’ємів вивезення зерна з 4,2 млн т в жовтні до 2,6 у листопаді. Наступний етап — заходи з обмеження допуску суден у порт Південний, зменшення кількості інспекційних команд (не більше двох), зупинки реєстрації суден.

Читайте також: росія просуває план постачання зерна в Африку та намагається витіснити Україну зі світового ринку — FT

Ці заходи дозволили росіянам «ефективно стримувати кількість суден, що прямували в українські порти і значно обмежити об’єм вивезення продовольства з України, що в цілому призвело до неможливості Києвом експортувати близько 20 млн т вантажів». росіяни звітують, що «найменша кількість продовольства, що експортувалась з українських портів — 7,8 млн т — припала на третій етап Ініціативи (з 19 березня до 17 липня 2023).

Окрему увагу було звернено на зриві поставок зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми.

«Припинені спроби українців використати чорноморську ініціативу для продовження так званої програми «Зерно з України» із залученням суден, зафрахтованих за лінією Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких суден проходила тільки після представлення письмових зобов’язань про неучасть в подібних акціях», — йдеться в документі.

У підсумку автори доповіді повідомляють, що «накопичений архів знань дозволить, при вирішенні подібних задач, досягнути високого рівня ефективності в найкоротші терміни».

Тож в разі продовження зернової угоди, росіяни використовуватимуть весь накопичений «досвід» для ефективного зриву домовленостей, зазначають в ГУР.

«Документ свідчить, що всі дії по зриву Зернової угоди — частина єдиного заздалегідь розробленого плану. А цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури лише черговий крок в його реалізації», — додали в українській розвідці.

17 червня росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, досі не виконана.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus