Без «зернового коридору» Україна зможе експортувати лише 3,8 млн т зерна на місяць — нардеп

Без чорноморських портів Україна зможе експортувати лише 3,7-3,8 млн т зерна на місяць.

Про це заявив народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Якщо Чорним морем взагалі не буде можливості експортувати, то орієнтовно ми зможемо забезпечувати світ 3,7-3,8 млн т сільськогосподарської продукції. Це мало», — сказав Соломчук.

Він зазначив, що у випадку припинення роботи «зернового коридору», Україна експортуватиме агропродукцію через Дунайські порти, а також автомобільним транспортом та залізницею.

За словами Соломчука, у разі налагодження рейдової перевалки в румунському порту Констанца та нормальному транзиті через країни ЄС, Україна зможе експортувати близько 4,5 млн т зерна на місяць. Однак для стабільного експорту, в України має бути змога відвантажувати 6 млн т агропродукції на місяць.

Читайте також: Микола Горбачьов: Так, як працював коридор з початку травня, — така угода нам не потрібна

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки вважають, що експорт українського зерна сухопутним шляхом буде менш ефективним, ніж морем, однак варіант супроводу цивільних суден, що йдуть до України, Білий дім не розглядає.

Виконано за допомогоюDisqus