Експерт розповів, як ООН і Туреччина можуть сприяти роботі «зернового коридору» без росії

ООН та Туреччина можуть сприяти роботі «зернового коридору» без участі в ньому росії, щоб судновласники погоджувалися йти в Україну.

Про це у коментарі Latifundist.com розповів директор BPG Shipping Геннадій Іванов.

Він зазначив, що ООН та Туреччина можуть видати звід правил про прохід Чорного моря на шляху до України.

«Тобто йти через 12-мильну зону Болгарії та Румунії, доходити до Суліни і йти по тому ж каналу, що і раніше, під час «зернового коридору». Налагодити комунікації з українською стороною, залишити центр в Стамбулі, який буде координувати навігацію з українською стороною без росії», — говорить Іванов.

Він додав, що подібна практика, яка передбачає прохід через 12-мильну зону, була застосована в Індійському океані, щоб оминути піратські зони. Судна йшли з Перської затоки на схід вздовж західного узбережжя в межах 12-мильної зони (територіальних вод Індії). Такий маршрут окрім безпеки також дозволяв уникнути страхових премій за воєнні ризики.

Геннадій Іванов запевняє, що наявність такого контролю буде для судновласників хорошим показником того, що можна «йти в Україну».

Читайте також: Більшість судновласників уникатимуть заходу до українських портів через розрив зернової угоди — думка

«Але, звичайно, страховики мають зайняти чітку позицію, а на основі чого вони її займуть, це треба дивитися», — додав Іванов.

В понеділок, 17 червня, росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, досі не виконана.

Виконано за допомогоюDisqus