росія готує «тристоронню зернову угоду» з дружніми країнами — Bild

росія, Туреччина і Катар працюють над тристоронньою угодою щодо експорту російського зерна. Вона буде реалізована «як доповнення до Чорноморської ініціативи, яка робить позитивний внесок у глобальну продовольчу безпеку».

Про це свідчить службове листування між МЗС і посольствами росії та Туреччини з 21 липня по 8 серпня, яке потрапило у розпорядженні видання Bild.

Всього за кілька днів після завершення угоди щодо зерна 17 липня міністр закордонних справ росії сергій лавров запропонував власний режим як альтернативу Україні для гуманітарних поставок у рамках Всесвітньої продовольчої програми.

Ердоган заявив, що переговори щодо відновлення зернової угоди тривають

Читати також

Зокрема пропонується постачати російське зерно в бідні країни, переважно до Африки. Туреччина виступить як організатор, Катар — як спонсор поставок.

Міністр закордонних справ Ердогана також попередив свого російського колегу, що якщо не буде зроблено жодних кроків щодо Чорноморської ініціативи, існує ризик того, що заходи щодо тристоронньої співпраці зіткнуться з різними труднощами.

Замість того, щоб дозволити росії просто експортувати власне та вкрадене зерно до бідних країн, Анкара прагне «укласти угоду між ООН і російською федерацією в пакеті з Чорноморською ініціативою за участі Туреччини».

«Якщо угода відбудеться з благословення ООН, у Києва буде вибір. Або Україна погоджується на безпечний експорт «російського» зерна (тобто зерна, яке також було вкрадено в Україні) і припиняє напади на російські кораблі — або країна несе повну відповідальність за дедалі більший голод у світі. І це при триваючих атаках росії на українські порти», — пише видання.

Нова угода може бути укладена вже цими вихідними в Будапешті. Туди вже вилетів глава Татарстану Рустам Мінніханов, також туди прибуде і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Нагадаємо, 17 червня росія заявила про вихід з зернової угоди. Причиною такого рішення, за словами речника кремля, стало те, що частина угоди, яка стосується росії, досі не виконана.

Виконано за допомогоюDisqus