У Ostchem Фірташа розповіли, чому не знижували ціни на добрива попри здешевлення газу

За останні два роки в Україні змінилася структура собівартості в виробництві добрив, вона залежить не лише від цін на газ.

Про це в інтервʼю на Latifundist.com розповів керівник напрямку OSTCHEM RETAiL Євген Хуриленко.

«Як за два останні роки змінилася вартість логістики, наскільки «Укрзалізниця» підняла тарифи? А на слуху чомусь тільки ціни на газ. Причому, спотові, які на наше виробництво суттєво не впливають. Зараз тихенько майже на 40% піднялись ціни на електроенергію. А електроенергія — це більше 10% собівартості добрив», — каже Хуриленко.

Читайте також: Ostchem Фірташа міг би зрівняти ціни на добрива з імпортом, але цього наразі не відбувається — експерт

Він зазначає, що виробництво не дозволяє все купувати на споті. Тому що це технологічно безперервний процес. Зокрема, не можна вимкнути енергопостачання, оскільки завод повинен працювати. Обсяги виробництва можна зменшити — наприклад, виробляти не 1 тис. т, а 500 т. Але у будь якому разі будуть витрати газу чи аміаку. І у цій ситуації поточне коливання цін на результат суттєво не впливає.

«І насправді, ринок цю логіку сприймає. У цьому сезоні ми 55 тис. т добрив продали по старим, тобто більш високими цінам. І 65 тис. т. після їхнього зниження. Тобто, коли добрива нібито були вже нікому не потрібні. Як виявилося — потрібні», — додав Хуриленко.

Як повідомлялося раніше, OSTCHEM (азотний холдинг Group DF Дмитра Фірташаекспортував в Румунію карбамід за цінами, які майже вдвічі менші, ніж на внутрішньому ринку України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus