росія просуває план постачання зерна в Африку та намагається витіснити Україну зі світового ринку — FT

росія просуває план поставок зерна в Африку та витіснення України зі світового ринку після виходу москви цього тижня із зернової угоди.

Про це пише Financial Times, посилаючись на джерела.

«Президент володимир путін запропонував альтернативну ініціативу, згідно з якою Катар заплатить москві за доставку російського зерна до Туреччини, яка потім розподілить урожай «країнам, які цього потребують», повідомляють джерела. Ні Катар, ні Туреччина не погодилися з ідеєю, яку москва ще не винесла на формальний рівень, додали вони. Інша особа, знайома з цим питанням, сказала, що Катар навряд чи підтримає цю ідею, навіть якщо підтримає», — пише видання.

Україна та Захід, ймовірно, також будуть дуже підозріло ставитися до пропозиції росії, яка фактично забезпечить морську блокаду москвою чорноморських портів України, які є життєво важливим економічним порятунком для країни.

росія вперше висунула ідею постачати зерно в Африку минулого року, за словами джерел, знайомих із цим питанням, після того, як вона ненадовго вийшла з чорноморської угоди, перш ніж знову приєднатися через кілька днів.

Згідно з проектом меморандуму, з яким ознайомилася Financial Times, росія повинна була відправити до Туреччини до 1 млн т зерна «на пільгових умовах». Катар повністю сплатив би рахунок, а зерно постачалося б до Туреччини, щоб потім відправляти його до Африки.

Після зриву зернової угоди росія замахнулась на порти Великої Одеси. Як далі експортувати зерно?

Читати також

Український дипломат, який брав участь у переговорах щодо зерна, сказав, що вони бачили «тристоронній МОВ (меморандум про взаєморозуміння) між Туреччиною, росією та Катаром», додавши, що вони «доклали певних зусиль, щоб зупинити це».

Інші учасники переговорів щодо зернової угоди заявили, що очікують, що Росія висуне свою пропозицію на саміті з африканськими лідерами в Санкт-Петербурзі наступного тижня та під час візиту путіна до Туреччини в серпні. 

Прессекретар путіна дмитро пєсков відмовився від коментарів. Туреччина та Україна не відповіли на запит про коментарі. Катар також відмовився від коментарів.

Нагадаємо, Україна встановлює тимчасовий судноплавний маршрут для підтримки поставок зерна після того, як росія вийшла із зернової угоди.

Виконано за допомогоюDisqus