СБУ повідомила про підозру колаборанту, який допомагав росіянам захопити активи НІБУЛОНу та Агротону

СБУ повідомила про підозру колаборанту, причетному до захоплення активів агрохолдингів НІБУЛОН та Агротон в Луганській області.

Про це повідомила пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

«СБУ повідомила про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України колишньому керівнику однієї з агрокомпаній Луганщини. Слідство зібрало достатні докази його причетності до захоплення окупантами активів найпотужніших у регіоні підприємств агропромислового комплексу ПАТ «Агротон» та ООО СП «Нібулон», а також до незаконного вивезення до рф української зернової продукції», — йдеться у повідомленні.

За даними силовиків, у травні-липні 2022 року окупаційний «уряд» так званій «лнр» ухвалив низку «правових актів», які мали створити видимість законності захопленню окупантами майна цих сільськогосподарських компаній.

Читайте також: Суд призначив 15 років тюрми колаборанту з Харківщини, який вимагав гроші з місцевих фермерів

У результаті прийняття злочинних рішень, на базі захоплених підприємств загарбники створили так зване «ООО «Луганская агропромышленная компания».

Її генеральним директором став громадянин рф, підприємець із Краснодарського краю. А посаду «исполнительного директора» створеного росіянами «ООО» отримав один із керівників ПАТ «Агротон», який пішов на співпрацю з окупантами.

«Він організував роботу окупаційного підприємства на базі фірми «Агротон» та розпочав ведення господарської діяльності. Зокрема, на початку липня 2022 р. разом з «главою лнр» він розпочав «уборочную кампанию» із збору на тимчасово окупованій території області зерна, засіяного українськими аграріями. У серпні минулого року за його участю було організовано вивезення зернової продукції, викраденої з елеваторів та складських приміщень агропідприємств Луганщини, до рф для реалізації», — повідомляють в спецслужбі.

СБУ повідомила «исполнительному директору» окупаційного агропідприємства про підозру у пособництві державі-агресору (ч. 1 ст.  111-2) та у колабораційній діяльності  (ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Нагадаємо, зі «Старобільського елеватора‎»‎ компанії НІБУЛОН‎‎ росіяни вкрали майже 900 т збіжжя.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus