Жодної зернової блокади немає — Іван Ніякий про «прорив морської блокади» у Чорному морі

Співзасновник та комерційний директор логістичної компанії Soul Marine Іван Ніякий пояснив, що не так з новиною про «прорив морської блокади» у Чорному морі.

Про це йдеться у матеріалі на Latifundist.com.

«Жодної зернової блокади немає. Є односторонні заяви росії про те, що всі судна, які прямують до українських портів, будуть вважатися такими, що перевозять військові вантажі, а країни прапорів цих суден будуть вважатися втягнутими у війну на боці України. Які небезпеки це несе? Жодних, тому що вони максимально розмиті і свідомо нездійсненні. Ну хіба що, якщо дотримуватися цієї порочної логіки, то сьогодні союзником України стала половина Африки, Латинської Америки та ціла низка інших екзотичних держав (популярні прапори у судноплавстві)», — каже Ніякий.

Він зазначив, що з самого початку війни всі судна, що прямують до українських портів Дунаю, проходять Босфор без будь-яких додаткових інспекцій, комісій, погоджень. Так було до появи зернового коридору, під час його роботи, залишається таким і досі.

Місцем очікування заходу до Дунаю є рейд Суліни (територіальні води Румунії). Далі судна прямують на Дунай чи через румунське Сулінське гирло, чи через українське гирло Бистре. Обидва канали працюють у штатному режимі, каже експерт.

«Маршрут проходження суден від Босфору до Суліни проходить через територіальне море (12 миль) та прилеглу зону (24 милі) Туреччини, Болгарії, Румунії. Усі три країни є членами НАТО, тому в цьому регіоні постійно присутня авіація, флот та забезпечується безпека», — зауважив Іван Ніякий.

Він додав, що деякі судновласники обмежили рейси на Дунай після загроз з боку росії і ударів по Рені, однак, це поодинокі випадки, загальна картина не змінилася. Також виросли ставки фрахту, але не критично.

Нагадаємо, 31 липня українські ЗМІ почали масово шерити інформацію про прорив російської «блокади» в Чорному морі трьома суднами.

Виконано за допомогоюDisqus