Українські агрохолдинги скорочують посів озимих через припинення роботи «зернового коридору»

Українські агрохолдинги скорочують посів озимих культур після того, як росія заблокувала «зерновий коридор».

Про це пише Bloomberg.

У фермерів обмежений простір для зберігання, оскільки цьогорічний урожай накопичується, а альтернативний судноплавний коридор вздовж Дунаю є дорогим і недостатнім. Зернові порти на річці також атакують кремлівські безпілотники.

Рішення, прийняті протягом наступних кількох тижнів в Україні — щодо пшениці, ячменю та ріпаку — матимуть наслідки для врожаю 2024 року. Це вдарить як по прибутках України під час війни, так і по світовим поставкам основних продуктів харчування, пише видання.

Читайте також: Після зриву зернової угоди росія замахнулась на порти Великої Одеси. Як далі експортувати зерно?

Українські агробізнеси IMК і HarvEast вже скорочують посіви пшениці, причому перші планують виростити майже на третину менше. IMК також не буде сіяти озимий ріпак, сказав генеральний директор Алекс Ліссітса, тоді як «Астарта» скоротила посіви цієї культури.

«Наразі неможливо продати зерно, оскільки ціни нижчі за собівартість виробництва», — сказав Ліссітса.

За його словами, врожай накопичується в полімерних рукавах на полях, оскільки його ніде зберігати. російські атаки на українські річкові порти ускладнюють проблеми України, оскільки власники суден починають остерігатися працювати там.

Компанія HarvEast, яка втратила значну кількість земель через вторгнення росії, заявила, що вилучає з обробітку приблизно 10–15% своїх найменш продуктивних площ.

«При нинішніх цінах на сільгосппродукцію, враховуючи проблеми з логістикою для українських аграріїв і враховуючи обсяги врожаю, який ми отримуємо з малопродуктивних земель, заробити на ньому буде неможливо», — сказав гендиректор Дмитро Скорняков.

У Київській області компанія планує посіяти озимої пшениці вдвічі менше, ніж минулого сезону.

Нагадаємо, в липні Україна експортувала 3,7 млн т агропродукції. Це на 29% менше аналогічного показника попереднього місяця.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus