Коефіцієнт блокування податкових накладних може зменшитися вдвічі — Гетманцев

Повністю вирішити проблему з блокуванням податкових накладних «білого» бізнесу неможливо. Коефіцієнт блокування планують зменшили до 0,2%.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв'ю Forbes.

«Я не вважаю, що ці питання взагалі можна закрити. Їх можна зменшити, над чим ми працюємо», — сказан він.

За його словами, в останні місяці коефіцієнт блокування податкових накладних залишається на рівні 0,8% від загальної кількості зареєстрованих податкових накладних.

«По результатам серпня очікуємо зменшення. Зараз підготовлені чергові, вже треті зміни до постанови Кабміну №1165, які повинні зменшити цей відсоток вдвічі. Це шлях, за яким ми вирішуємо проблему блокування податкових накладних», — зазначив Гетманцев.

Він додав, що, можливо, коефіцієнт блокування вдасться зменшили до 0,2%. Але зміни до постанови №1165, які повинні зменшити відсоток блокувань щонайменше удвічі, з незрозумілих причин вже два тижні лежать на погодженні в Міністерстві фінансів.

«Розумію, що Мінфін намагається уникнути можливих помилок, що можуть призвести до відкриття схем шахрайства з ПДВ, однак це точно не привід для блокування позитивних і опрацьованих змін», — говорить Гетманцев.

Він зауважив, що повністю уникнути блокування податкових накладних «білого» бізнесу не вдасться, адже деякі «білі» операції в силу специфіки за зовнішніми ознаками можуть бути схожі на фіктивні.

Читайте також: Заблокована податкова накладна. Що робити? Розбираємо питання з юристами

«Але блокування це ж не вирок. Це просто необхідність подати документи для розблокування. Так, це певне навантаження на бухгалтера, але, на мій погляд, це допустимі втрати, коли ми говоримо про фінансування армії у війну», — додав Гетманцев.

Нагадаємо, обсяг відшкодування податку на додану вартість у 2022 році становив 84,6 млрд грн, що означає скорочення відшкодування на 47%, або на 75,1 млрд грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus