Подальший ріст цін на українську селітру може «вбити» попит — аналітики

Після підвищення цін на селітру купівельна активність скоротилась, однак товари все одно закуповуються. Потреба в селітрі відчувається, закупівлі відбуваються, якщо в наявності є відносно недорогий продукт за «старими» цінами, який ще можна знайти.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

Попри полегшення ситуації з відвантаженням після відновлення роботи «Рівнеазоту», черги на заводах все одно досить великі і товар вже можна отримати у вересні.

«Остхем» призупиняв виписку рахунків. Зазвичай виробник це робить перед підвищенням цін. Однак зростання цін може «вбити» попит, особливо на тлі обмеженого збуту агропродукції через припинення роботи «зернового коридору». На весну споживачі поки що не поспішають купувати товар», — йдеться у звіті.

До факторів, які застосовуються до інших азотних добрив, додається вибухонебезпечність селітри. Через це порти відмовляються приймати селітру, що ускладнює її поставки морським транспортом через порти України. Відповідно, існує потреба в зміні каналів поставок, що ускладнює логістику і сприяє її подорожчанню.

Читайте також: Після підвищення цін на карбамід основний виробник в Україні оцінюватиме реакцію ринку — Barva Invest

  1. Рекомендована ціна на селітру від «Остхему» залишається на рівні 18,5 тис. грн/т, СРТ, на вапняково-аміачну селітру 15 тис. грн/т, СРТ.
  2. Польську селітру можна придбати по 18-18,3 тис. грн/т, Saletrosan 30 по 16,7 тис. грн/т, FCA кордон. Імпортери заявляють про те, що польські виробники також призупиняли продажі селітри.
  3. Турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра пропонуються по 19-19,5 тис. грн/т та 16,8 тис. грн/т, FCA/EXW.

Аналітики прогнозують, що після підвищення цін на селітру активність певний час залишатиметься відносно невисокою, однак після перших продажів врожаю закупівлі активізуються.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus